Alo!

Srbe danas sistemski istrebljuj­u

Crnoj Ogromna sramota naneta je državi Gori slanjem vojnog atašea na proslavu izvinim i „Oluje“. Otišao sam kod braće da se naneo sperem ljagu koju nam je Milov režim

- Piše: DUŠKO VUKAJLOVIĆ dusko.vukajlovic@alo.rs

Marko Milačić, predsednik stranke Prava Crna Gora, otputovao je u Knin kako bi se na licu mesta srpskom narodu u tom delu Dalmacije lično izvinio zbog poniženja koje im je nanela država Crna Gora učešćem oficira Ivana Mašulovića na proslavi „Oluje“. Mladi crnogorski političar je u razgovoru za „Alo!“objasnio svoje motive za to putovanje.

- Sramota koju je zvanična Crna Gora nanela državi Crnoj Gori slanjem vojnog atašea na proslavu „Oluje“je ogromna. To je zaslužival­o više od partijskih saopštenja i sedenja u stranačkim kancelarij­ama. Moja želja bila je da simbolički­m gestom, skromno, odlaskom na „mesto zločina“, to jest mesto gde je naneta šteta, pravo u srce, pokušam sprati ljagu. I da pokažem da ona Crna Gora koja je bila na proslavi „Oluje“nije iskonska i prava, već falsifikat Crne Gore, njen najgori deo. Crnogorski pukovnik koji je slavio „Oluju“u Kninu je oličenje Milovog bezličnog Montenegra, a ono što smo mi predstavil­i na našem putu izvinjenja jeste Njegoševa, prava Crna Gora.

 Kako ste dočekani u Kninu? Kakvi su vaši utisci iz razgovora sa Srbima s kojima ste se susreli?

- U Šibensko-kninskoj županiji, od tamošnjih Srba dočekani smo kao braća. Položaj Srba u Kninu, Kistanju, selu Đevrske, celoj toj okolini oko manastira Krka, izgrađenog u 14. veku, nije nimalo lak. Želeli smo da im skromno, osim izvinjenja i konkretnog mučnog povoda našeg dolaska, pružimo ruku i čestitamo na istrajnost­i i snazi da budu to što jesu.

 Kako su vas dočekali Hrvati?

- Imajući u vidu da je naša poseta bila veoma kratka, maltene jedan ceo dan, nismo imali prilike da se sretnemo sa zvaničnim predstavni­cima Hrvata, ali moram reći da nije bilo nikakvih problema, izuzimajuć­i činjenicu da nas je sve vreme boravka pratila patrola inspektora u civilu, u civilnom automobilu. Bez prethodne najave i obaveštenj­a, što je na momente izgledalo kao uhođenje i stvaralo je veoma neprijatan osećaj.

 Kakva je vaša poruka Srbima u Hrvatskoj, a kakva državi Hrvatskoj?

- Srbi u Hrvatskoj, ali nažalost i u Crnoj Gori, žive u procesu getoizacij­e, medijskog satanizova­nja, sistemskog poništavan­ja i jedina poruka može biti da, kao i u vekovima za nama, nađu snage i budu ono što jesu - dostojni naslednici svojih predaka na svojim vekovnim ognjištima. Zvaničnoj Hrvatskoj, koju kao političar iz susedne zemlje poštujem, moram reći da se sreća zvaničnog Zagreba, a to isto važi i za zvaničnu Podgoricu, ne može i ne sme graditi na nesreći bilo kog naroda, pa ni Srba. Zvanična Hrvatska mora biti istinski multikonfe­sionalna i poštovati svakog čoveka, da ne govorim o čitavom narodu. To se ne postiže slavljenje­m, javnim ili prećutnim, „Oluje“i Jasenovca, već najsuptiln­ijim odnosom prema svim narodima, a naročito onom narodu

 ??  ?? Marko Milačić juče sa Srbima u selu Đevrske
kod Knina
Marko Milačić juče sa Srbima u selu Đevrske kod Knina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia