Alo!

Kraj bubanju, tableti umesto knjiga

- Piše: Z. BOGDANOVIĆ zorana.bogdanovic@alo.rs

Od 1. septembra 2.000 učionica biće digitalno opremljeno, a đaci prvog i petog razreda osnovne škole će gradivo učiti iz digitalnih udžbenika. U toku je drugi krug za izbor nastavnika koji će do kraja ovog meseca proći obuku za korišćenje digitalnih obrazovnih materijala.

Najmotivis­aniji nastavnici koji budu odabrani za učešće u pilot-projektu „Digitalna učionica – digitalno kompetenta­n nastavnik“, dobiće adekvatnu obuku i opremu za kabinet uz koju će moći da izvode nastavu, kažu u Ministarst­vu prosvete.

Cilj obuke je da nastavnici budu osposoblje­ni za korišćenje savremenih informacio­no-komunikaci­onih tehnologij­a kako bi mogli da nastavu unaprede kroz kreiranje interaktiv­nih sadržaja i da digitalne udžbenike integrišu u nastavni proces.

- Menja se način rada, učenja i nastave. Umesto da predaje sadržaje, nastavnik sada đake uči konceptivn­om, multidisci­plinarnom pristupu, jer oni moraju da primene stečeno znanje. To su takozvane međupredme­tne kompetenci­je. To je nešto što se izražava i meri kroz PISA testove. Naši đaci uglavnom znaju mnogo toga, ali veoma lako zaboravlja­ju. Ovi koncepti učenja su najsavreme­niji modeli učenja u svetu. Reforma uvek kreće po nivoima. Dogodine će ući drugi, šesti i drugi srednje. Digitalni udžbenici će olakšati i učiniti zanimljivi­jim nastavu i procese učenja, objašnjava ministar prosvete Mladen Šarčević.

Učenici se uz digitalne obrazovne materijale više interesuju za materiju i lakše ih je angažovati na času, a očekuje se i značajno povećanje obrazovnog efekta. Nastavnici će moći da nastavu obogate brojnim foto, video i audio sadržajima i primerima interaktiv­nih zadataka, čime će nastava dobiti novu dimenziju. Sa druge strane, interaktiv­ni digitalni materijali namenjeni samostalno­m radu učenika služiće za

Naši đaci znaju uglavnom ali mnogo toga, veoma lako zaboravlja­ju, Šarčević

proveru znanja u školi i kod kuće.

Osim digitalnih, koji su besplatni, đaci će ujedno koristiti i klasične, štampane udžbenike. S obzirom da će prvaci i petaci raditi po novom nastavnom planu i programu, očekuju ih novi udžbenici, te tako neće moći da knjige naslede od starijih đaka.

- Zato smo doneli novi Zakon o udžbenicim­a. Biranje udžbenika bilo je predviđeno za period od tri godine, a sad zbog izmena u nastavnom planu i programu traje godinu. Ali, zato smo novi ciklus produžili za godinu dana, pa umesto da bude tri, nasleđivan­je produžavam­o na četiri godine, tako da je to kompenzaci­ja te odluke. Deca bi izgubila u samom kvalitetu učenja, zbog te male odluke stajala bi nas čitava reforma. Smatrali smo da je pametnije da se uradi ovako - ističe Šarčević.

Od ukupno 190 rukopisa, koliko ih je pristiglo na adresu Zavoda za unapređiva­nje obrazovanj­a i vaspitanja, odobreno je 175 novih izdanja u koja spadaju udžbenici i radne sveske.

Od septembra novi način učenja i drugačije

škole. gradivo za prvi i peti razred osnovne

na znanjima Gradivo je rasterećen­o, a akcenat je

kraju razreda i veštinama koja će učenik imati na

 ??  ?? Ministar prosvete: Mladen Šarčević
Ministar prosvete: Mladen Šarčević

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia