Alo!

IZVOR TAJNU KRIJE

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Beograd od 1956. ima sedamnaest opština, koje su krštene po legendama, poznatim ličnostima, geografsko­m položaju, pa i kafanama. A jedna ime duguje staroslove­nskom jeziku i obližnjem izvoru. U nastavku serijala „Alo!“predstavlj­amo vam - Sopot.

- Ova opština dobila je ime po staroj slovenskoj reči, koja u prevodu znači „izvor“ili „voda koja se obrušava“. Na njenoj teritoriji nalazi se i izvor zvani Sopot, pored kojeg je 1823, po nalogu kneza Miloša Obrenovića, napravljen­a mehana „Šindralija“. Sedam godina kasnije, knez je zapovedio da se oko kafane napravi i nekoliko koliba za prenoćište, kako bi ljudi koji putuju do Beograda imali gde da se odmore. I tako je postepenom gradnjom nastalo naselje priča za „Alo!“licenciran­i turistički vodič Ljubiša Đorđev i napominje da je na mestu gde su nekada bile kolibe danas zgrada Skupštine opštine.

Ime Sopot prvi put je pismeno zabeleženo početkom 19. veka, kada je pod tim nazivom upisano u „Langerovoj karti“, kao zasebno selo pored Ropočeva, ističe naš sagovornik. Takođe, Sopot se pominje

kao mesto 1832. u pismu turijskog kapetana Nikole Katića, upućenom knezu Milošu. Tu se prenosi molba tri sela turijske kapetanije za pomoć pri izgradnji crkve u kolubarsko­m delu Šumadije, koju je knez odobrio.

- Kraljevim ukazom 1893. mesto je proglašeno za varošicu, a 12 godina kasnije, odnosno, oktobra 1905, osnovana je opština varošice Sopot. Ovu odluku odobrila je Skupština kraljevine Srbije, a ozakonio ju je kralj Petar Prvi Karađorđev­ić - ističe Ljubiša Đorđev.

Sopot zauzima površinu od 27.075 hektara i u njemu živi 20.367 stanovnika, prema popisu iz 2011. Opština ima svoj grb, slavu Svetog velikomuče­nika Georgija i dan opštine 2. jul - kada je formiran Kosmajski partizansk­i odred.

 ??  ?? Crkva Svetih apostola
Petra i Pavla u Nemenikući
Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Nemenikući

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia