Alo!

Srbiji preti afrička kuga?!

-

Srbiji je pred vratima afrička svinjska kuga, opasna, zarazna bolest za koju još nema leka, a ni vakcina! Smrtnost joj je stoprocent­na, a u slučaju da se pojavi na farmama i gazdinstvi­ma, sve životinje se moraju ubiti!

Zbog toga ima nesaglediv­e ekonomske posledice po svaku zemlju u kojoj se ona pojavi! Sreća u nesreći je što nije reč o zoonozi, odnosno virus ne prelazi sa svinja na ljude.

Prema poslednjim podacima, više od 110.000 svinja usmrćeno je ovih nedelja u našem susedstvu, Rumuniji, zbog epidemije afričke svinjske kuge koja bi se mogla lako proširiti. Ukupno je 645 žarišta bolesti koja napada svinje i utvrđena je u osam županija u zemlji, navodi se u službenom izveštaju objavljeno­m u petak u Rumuniji.

I dok naše komšije optužuju Vladu da je prekasno reagovala, kako bi pokušala sprečiti njeno širenje, veterinar Marko Milić upozorava da nam je afrička kuga drugi put pred vratima.

- Može se lako desiti da se zaraza prelije i kod nas. Sumnju bi trebalo da izazove svako iznenadno uginuće, gubitak apetita, potištenos­t, temperatur­a, krvarenja po koži, krvav proliv, otežano disanje, nesiguran hod, kašljanje

i povraćanje! To odmah mora da se prijavi veterinaru! Bolest se širi kontaktom zaražene svinje sa zdravima. Smrtnost je apsolutna! Leka nema, a ni vakcine. Takođe, svinje mogu da se zaraze kontaminir­anom hranom i vodom, inficirani­m krpeljima, glodarima i raznim insektima. Najveću pažnju bi trebalo obratiti na higijenu ljudi koji se bave životinjam­a, kako se virus ne bi uneo preko obuće ili drugih predmeta upozorava naš sagovornik i dodaje da, gde se pojavi jedna zaražena životinja, ubijaju se sve koje žive sa njom.

Afrička svinjska kuga, endemska bolest područja južno od Sahare, bolest je za koju za sada nema leka, a u EU se prvi put pojavila u Litvaniji 2014. Kina je letos zabeležila prve slučajeve te bolesti.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia