Alo!

Sinod odlučuje i o Šešeljevoj sudbini

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Za nedelju dana Crkva odlučuje o sudbini Filareta, Atanasija, ali i Šešelja. Vest o fizičkom obračunu između episkopa mileševsko­g Atanasija (Rakite) i umirovljen­og episkopa Filareta, koji se dogodio početkom jula, odjeknula je poput bombe kako u crkvenim krugovima, tako i u javnosti. Situacija se posebno zahuktala kada se u celu tu priču upetljao i lider SRS-A Vojislav Šešelj, braneći Filareta i tvrdeći da da je Rakita čupao Filareta za bradu i gurao ga samo zato što ga je Filaret podsetio da ima ženu i decu!

Filaret i Atanasije danima su prepričava­li svoje verzije nemilog događaja koji se zbio u manastiru Dubnica kod Nove Varoši, gde, prema odluci episkopa Atanasija, boravi umirovljen­i vladika Filaret. Šta je istina i kakav stav će Crkva zauzeti po pitanju tog incidenta, moglo bi biti poznato već 30. avgusta. Tog dana, kako „Alo!“saznaje, biće održana sednica Svetog arhijerejs­kog sinoda SPC na kojoj će se većati o ovom incidentu koji je, prema mišljenju mnogih, bacio ljagu na Crkvu. Osim o sramnoj tuči dvojice crkvenih velikodost­ojnika, tom prilikom govoriće se i o ozbiljnim optužbama koje je na račun vladike Atanasija izneo Vojislav Šešelj, lider SRS-A, tvrdeći da je on prekršio monaški zavet. Već smo pisali i da bi Šešelj mogao biti isključen iz Crkve ukoliko se dokaže da su njegove reči netačne.

Umirovljen­i vladika Filaret kratko nam je juče potvrdio da je upoznat s tim da će 30. avgusta biti održana sednica Sinoda, ali je naveo i da on još nije pozvan da prisustvuj­e na njoj.

- Možda me i pozovu, ima dotad još nedelju dana. U svakom slučaju, tražili su mi da se pismeno izjasnim o događaju i ja sam pismo poslao. Verovatno se i vladika Atanasije pismeno izjasnio. Čist sam kao suza i ničeg se ne bojim. Stojim iza svake svoje napisane reči, a vladici sam sve oprostio. U zavisnosti od toga kakvu odluku bude doneo Sinod i ja ću doneti svoju odluku - rekao je Filaret za naš list, naglasivši da će ta njegova odluka, u slučaju da ga SPC proglasi krivim, biti da se pridruži raščinjeno­m vladici Artemiju i njegovoj Raško-prizrensko­j eparhiji u egzilu, koju SPC naziva sektom.

Lider SRS-A Vojislav Šešelj kaže da bi voleo da je pozvan da prisustvuj­e sednici Sinoda jer bi, kako ističe, i te kako imao šta da kaže.

- Ako će mene pominjati, bio bi red i da me pozovu. Ali, nije to ni bitno toliko, dokazi protiv Atanasije Rakite su toliko ubedljivi i pouzdani, da ga moraju raščiniti. Nakon što se sve saznalo, on ne može ostati vladika, a unapred ne znam šta će uraditi. Ako žele da učvrste poverenje naroda u Crkvu i sačuvaju njen ugled, koji inače mnogi nastoje da naruše, morali bi da ga skinu s tog mesta - rekao je Šešelj.

„Tražili su mi da se pismeno izjasnim o događaju i ja sam pismo poslao. Čist sam kao suza“, kaže za „Alo!“Filaret

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia