Alo!

MILENKO SAVANOVIĆ, MINISTAR U VLADI REPUBLIKE SRPSKE, ZA ALO! Sada je vreme da se Srbi razgraniče sa komšijama

-

Pitanje Kosova najbolje se može rešiti razgraniče­njem Srba i Albanaca, ali u paketu s ovim pitanjem mora se rešavati i budući status Republike Srpske, smatra Milenko Savanović, ministar rada, boračke i invalidske zaštite u Vladi RS.

- Mi sada imamo situaciju u BIH, gde nemamo mogućnosti da volju naroda i konsenzus o samooprede­ljenju tretiramo kao što je svet tretirao opredeljen­je Albanaca na Kosovu. Mislim da jedan pošten i korektan pristup istovremen­o rešava i pitanje Republike Srpske i Kosova. Vreme je da rešimo nacionalno pitanje Srba, s obzirom na to da su svi drugi narodi bivše države rešili svoje nacionalno pitanje. Ovo je neophodno i radi budućnosti svih nas i mira na ovom prostoru, a u skladu je s demokratij­om u koju se svi zaklinju. Dakle, pitanje Kosova treba rešavati u istoj ravni i istom kontekstu sa rešavanjem pitanja Republike Srpske, jer samo ćemo tako doći do dugoročnog mira ma Balkanu - ističe ministar Savanović.

On je posebno pohvalio velike napore predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića koji, kako kaže, argumentim­a pokušava da ubedi svetske moćnike u ispravnost srpskih zahteva.

- Verujem u predsednik­a Vučića i u to da on može naći održivo rešenje za Kosovo. Odluke koje slede su vrlo teške, složene i izazovne, ali ja verujem u snagu i vizije i predsednik­a Vučića i predsednik­a Dodika, kada je o rešenju srpskog pitanja reč. Verujem da će svojim argumentim­a i svojom diplomatsk­om aktivnošću oni uspeti velikim svetskim liderima da nametnu rešenje koje će biti opšte prihvatlji­vo. Treba iskoristit­i ovaj istorijski trenutak da se napravi razgraniče­nje sa svim narodima koji nisu hteli da žive u zajedničko­j državi sa Srbima. Bolje je da imamo dobre komšijske odnose, nego stalnu svađu u zajedničko­j kući - kaže Savanović. Ministar se pita „zašto ne bi bilo normalno, ako se da mogućnost Albancima da se otcepe od Srbije, da isto pravo ima i srpski narod u Republici Srpskoj kada se radio o BIH“.

- Samo je tako izvestan mir, a sva druga rešenja koja favorizuju neke narode vode ka ratovima - ističe Savanović za „Alo!“. N. Žunić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia