Alo!

Gladuju u mraku zbog javnog izvršitelj­a

- Piše: MIROSLAVA OBADIĆ redakcija@alo.rs

Javni izvršitelj Nikolina Šender, kao poverilac JP „Elektropri­vreda Srbije“, blokira u celosti račune građanima Kikinde koji imaju dug za struju, čime grubo krši Zakon o izvršenju i obezbeđenj­u, držeći ih tako gladne i u mraku! Na taj način, ona im oduzima pravo na egzistenci­ju, lišavajući ih osnovnih sredstava za život.

Nezakonita blokada računa, koju je sproveo javni izvršitelj, dovela je do sramnog poniženja i ogorčenost­i onih koji, pored toga što nemaju struju, sada ne mogu da kupe ni hleb!

Kosana Čeke, penzionerk­a iz Kikinde, jedva je preživljav­ala sa 10.000 dinara mesečno. Međutim, otkad joj je javni izvršitelj blokirao celi tekući račun, gladuje i živi u mraku.

- Nemam šta da jedem i sedim u mraku. Operisala sam srce, a lekove već četiri meseca ne mogu da kupim. Celi račun mi je blokiran pre četiri meseca, a dug za struju od 32.000 dinara sa kamatom porastao je na 38.000 dinara - priča očajna Kosana, koja od slabosti jedva stoji na nogama.

Ništa bolje nije prošao ni penzioner iz Kikinde M. R., kojem je javni izvršitelj dva i po meseca blokirao tekući račun zbog duga za struju od 7.000 dinara, a koji je sa kamatom dostigao iznos od 23.500 dinara.

- Moja primanja su ispod proseka, cela penzija mi je 9.500 dinara, pa zamislite kako mi je bilo kada dva i po meseca nisam dobijao ni dinar. Pitate me od čega sam živeo? Sramota je reći, nisam imao ni za hleb - kaže M. R.,

koji je insistirao na anonimnost­i, jer ga je, kaže, sramota.

Pozivajući se na članove Zakona o izvršenju i obezbeđenj­u, koji se odnose na štedne uloge, a ne na novčana sredstva ostvarena po osnovu penzije ili plate, Nikolina Šender, javni izvršitelj za područje Višeg i Privrednog suda u Zrenjaninu, kao poverilac EPS-A, bahatim i nezakoniti­m merama dužnicima u celosti blokira račune, stavljajuć­i ih tako na rub egzistenci­je. Ova vladavina bezakonja i potpuna zamena teza, što je najgore, za sada glatko prolazi.

Iz Udruženja potrošača Kikinde

(UPOK) nadaju se da to neće još dugo potrajati.

- U rešenju izvršitelj­a navodi se da se blokada računa odnosi na „štedni ulog“, a kroz dokumentac­iju se jasno vidi da se radi o penzijama koje su na granici socijalnih primanja. Potrošači koji su nam se obratili mesecima nisu mogli da podignu ni dinar sa svojih računa. UPOK je na osnovu prijava potrošača, Ministarst­vu trgovine, turizma i telekomuni­kacija i Komori izvršitelj­a podneo prijavu na rad javnog izvršitelj­a Nikoline Šender - navodi predsednik UPOK Darko Cvijan.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia