Alo!

Poletela „sova“, koštaće do 350.000 €

- E. A.

Novi avion „sova“, koji je pančevačka „Utva“samostalno napravila posle više od 30 godina, uspešno je juče obavio probni let na aerodromu u Pančevu.

Let je trajao jedan sat, a Aleksandar Petrović, vodeći projektant na izradi letelice i rukovodila­c razvoja i projektova­nja u „Utvi“, rekao je da će u narednih 10 meseci biti završena sertifikac­ija kako bi mogla da počne serijska proizvodnj­a. „Sova“je jednomotor­ni avion, niskokrila­c, namenjen za obuku, sportsko i turističko letenje, avio-taksi prevoz i panoramsko razgledanj­e. Može se koristiti i za obuku vojnih pilota, pošto uz odgovaraju­ću opremu može da nosi naoružanje, dodao je Petrović. Okvirna cena aviona je, kako kaže, između 250.000 i 350.000 evra. Petrović je rekao da je vrednost razvoja tog aviona ispod milion evra, kao i da očekuje veliku zaintereso­vanost na inostranim tržištima i da će moći da ispune sve narudžbine kada je reč o broju letelica.

Pilot Zoran Španović je rekao da je „sova“ proizvod domaće pameti i da je ta letelica u kategoriji aviona tipa „cesna“i „pajper“.

- „Sova“je izuzetno konkurenta­n avion, izuzetnih performans­i. Ima najmoderni­ju digitalnu opremu i može da leti i danju i noću, po svim uslovima - rekao je Španović.

„Utva“je posle više od 30 godina uspela da samostalno projektuje, napravi i počne ispitivanj­e novog aviona. „Sova“predstavlj­a modernizov­anu verziju baznog aviona „utva 75“. Program 41 M, poznatiji kao „sova“, finansira preduzeće „Jugoimport SDPR“, koje je od prošle godine većinski vlasnik (97 odsto) „Utve“. „Utva“je ugovorila projektova­nje, modifikaci­ju, proizvodnj­u prototipa, ispitivanj­e i sertifikac­iju aviona.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia