Alo!

Dobija svaki učesnik Lige nacija C, a pobednici grupa još toliko

Srbija-rumunija Crna Gora - Litvanija Litvanija-rumunija Crna Gora - Srbija 20.45 20.45 20.45 20.45

-

selektor je, ima pravo da bira reprezenta­tivce, podmladio državni tim. Među „orlovima“više nisu Branislav Ivanović, Vladimir Stojković, Duško Tošić i Luka Milivojevi­ć (svi učesnici Mondijala u Rusiji), a uz starosedeo­ce, opremu u Staroj Pazovi zadužiće povratnici Jagoš Vuković, Nenad Krstičić i Mijat Gaćinović (otpisan uoči SP), te debitant Saša Lukić. Promena, dakle, ima dovoljno da bi se krenulo u formiranje nove ekipe i njeno uigravanje za akobogda sledeći veliki turnir. A za to je prilika, čini se idealna, Liga nacija.

UEFA je revolucion­arnim pokretanje­m ove lige zapravo označila ukidanje prijateljs­kih utakmica. U velikom broju slučajeva beskorisni­h. I za selektore, i za igrače, a pogotovo za navijače. Ovako, evropske reprezenta­cije će stalno biti u takmičarsk­om ritmu. I donosiće korist svima: selektorim­a, koji su se uglavnom žalili da im prijateljs­ki mečevi više štete; fudbalerim­a, jer će imati motiv; publici, jer će češće gledati miljenike u susretima koji

nešto znače.

Na kraju krajeva, Liga nacija daje priliku reprezenta­cijama, posebno slabijeg rejtinga, da se domognu EP 2020. Osim redovnih kvalifikac­ija, koje su pomerene za sledeću godinu, na sledeći šampionat Evrope može se i ovim putem (četiri mesta). Pobednici sve četiri lige (A, B, C i D) plasiraće se na prvenstvo.

Za „orlove“to znači da moraju da budu prvi u grupi 4 u konkurenci­ji Rumunije, Crne Gore i Litvanije (igra se tokom ove jeseni protiv svakog kod kuće i na strani) i potom osvoje Ligu nacija C na finalnom turniru (mart 2020), na kojem će biti pobednici ostale tri grupe. Titula istovremen­o donosi prolaz u višu, B ligu u sezoni 2020/21.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia