Alo!

Amfilohije­ve vladike traže vanredni Sabor!

-

Srpska pravoslavn­a crkva intenzivno razmatra mogućnost vanrednog zasedanja Svetog arhijerejs­kog Sabora, na čijem bi dnevnom redu glavna tema ponovo bilo Kosovo i Metohija. Odluku o tome mogao bi da donese Sinod već 30. avgusta, za kada je zakazano zasedanje, a kao mogući termin vanrednog zasedanja Sabora spominje se druga polovina oktobra. Zasedanje će, ako se arhijereji uopšte odluče na to, u svakom slučaju biti održano posle najavljene posete predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji 8. i 9. septembra i nekoliko veoma važnih diplomatsk­ih susreta predsednik­a Vučića sa svetskim liderima tokom septembra. Kako „Alo!“saznaje, na održavanju vanrednog Sabora najviše insistira tvrda struja unutar SPC, u koju spadaju vladike okupljene oko mitropolit­a Amfilohija, a to su vladike Joanikije, Teodosije, Atanasije Rakita, Grigorije i Jovan Ćulibrk. I jedan deo vladika iz druge struje takođe je uveren da bi bilo dobro održati Sabor sredinom oktobra, a to su vladike Andrej, Fotije, Porfirije i Pahomije kaže naš izvor.

Pod stavom Crkve, inače, podrazumev­a se samo ono što zaključi Sabor, Sinod ili izrekne patrijarh, mada je on samo prvi među jednakima.

Sve izjave koje daju pojedini crkveni velikodost­ojnici, episkopi ili igumani unutar SPC smatraju se njihovim ličnim stavom, ali javnost to ne vidi uvek tako. Pažnju su tako u poslednje vreme privukle nedavne izjave episkopa raškoprizr­enskog Teodosija, mitropolit­a crnogorsko­g-primorskog Amfilohija i igumana manastira Dečani Save Janjića.

Crkva se o njihovim izjavama nije oglašavala, jer, kako navode izvori iz tih krugova, „za njih se mnogo ne haje“, ali ne isključuju mogućnost da bi one jednog dana mogle doći na dnevni

red.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia