Alo!

LEGENDA o Mladenu

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Beogradske opštine dobijale su imena po geografski­m pojmovima, izvorima, čak i kafanama… a ređe po pričama koje se povezuju sa istorijski nepoznatim likovima. U nastavku „Alo!“serijala predstavlj­amo Mladenovac.

Legenda o nastanku ove beogradske opštine koja se i dalje prenosi s kolena na koleno počinje rečima: „Na ovim prostorima živeo je izvesni Mladen i njegovi potomci su osnovali naselje…“

Pomenuti Mladen je sa svojom braćom, Vlajkom i Rajkom, došao u ove krajeve navodno 200 godina nakon Kosovskog boja. Ubrzo, braća su se razišla, a mesto gde se Mladen skućio nazvano je - Mladenovac.

Iz kojeg vremena datiraju pisani tragovi o tom kraju, za „Alo!“otkriva turistički vodič Ljubiša Đorđev.

- Današnja naselja u mladenovač­kom kraju

pominju se još u srednjem veku, tačnije u vreme despota Stefana Lazarevića. Prvi zvanični pisani trag ostavili su nam 1528. godine Turci kada su pravili popis stanovništ­va - kaže Đorđev i napominje da je na formiranje varoškog naselja u ataru ranijeg sela Mladenovca najviše uticao razvoj saobraćaja.

Prema njegovim rečima, novo naselje se razvijalo oko železničke stanice na pruzi Beograd-niš, koja je podignuta 1882. Tim povodom, sagrađena je i mehana „Kosmaj“, današnja „Stara mehana“, koja se smatra prvom zgradom buduće varoši.

Naselje je jednostavn­o procvetalo, napominje naš sagovornik, zbog čega je Mladenovac početkom avgusta 1893. godine ukazom kralja Aleksandra Prvog Obrenovića proglašen za varoš. Od tada, taj datum slavi se kao dan opštine.

Iako je Beograd svoje opštine ozvaničio 1955, Mladenovac je pristao mu se pridruži tek 1971. godine.

Kao jedna od mlađih prestoničk­ih opština, zauzima površinu od 33.904 hektara. Na njenoj teritoriji, prema popisu iz 2011, živi 53.906 duša. Mladenovac ima svoju slavu - Svetu Trojicu, svoj grb i zastavu.

 ??  ?? Crkva Uspenja Presvete Bogorodice
Crkva Uspenja Presvete Bogorodice

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia