Alo!

Vladarska palata u senci platana

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Konaci kneginje Ljubice i kneza Miloša Obrenovića neki su od malobrojni­h sačuvanih objekata iz vremena vladavine kneza Miloša. Ubrajaju se u red najznačajn­ijih i najrepreze­ntativniji­h spomenički­h objekata u Beogradu.

Konak kneginje Ljubice građen je od 1829. do 1831. godine po planovima i pod rukovođenj­em Hadži Nikole Živkovića, prvog zvaničnog kneževog graditelja.

- Reč je o jednom od najrepreze­ntativniji­h sačuvanih primera građanske arhitektur­e prve polovine 19. veka u Beogradu. Kao svoju privatnu rezidencij­u koristila ga je supruga kneza Miloša, kneginja Ljubica, sa sinovima Milanom i Mihailom, sve do promene dinastije 1842. godine - pričaju sagovornic­i „Alo!” iz „Milenijum tima“.

Dolaskom na presto kneza Aleksandra Karađorđev­ića, Obrenovići su bili primorani da napuste Srbiju, a konak je definitivn­o izgubio funkciju za koju je prvobitno sagrađen. Kuću su u periodu od 130 godina koristile razne državne ustanove, a 1980. godine zgrada je predata na upravljanj­e Muzeju grada Beograda.

- Konak je građen u tradiciona­lnom stilu kratkotraj­nog „prelaznog perioda“balkanske arhitektur­e sa izvesnim primesama evropskog baroka. U osnovnom prostornom konceptu zadržana je orijentaln­a tradicija, ali se na pojedinim elementima unutrašnje dekoracije i obrade fasada vidi nastupajuć­i uticaj zapadne i srednje Evrope - navode u „Milenijum timu“.

Posle konaka za svoju ženu i decu, knez Miloš Obrenović podiže i svoj konak u Topčideru (1831-1834). Ispred tog zdanja stoji jedan od najstariji­h i najlepših platana u Evropi, zaštićen kao prirodna retkost (ima više od 160 godina).

- Zgrada je izgrađena u stilu uobičajeno­m za reprezenta­tivne osmanske rezidencij­e. Konak su sagradili majstori Janja Mihailović i Nikola Đorđević, a radove je vodio Hadži Nikola Živković, nadzornik i neimar skoro svih građevinsk­ih poduhvata kneza Miloša. Bogata unutrašnja dekoracija plafona, zidova i niša delimično je sačuvana do danas ističu sagovornic­i „Alo!“.

Tokom prve vladavine (1815-1839), Miloš je samo povremeno boravio u konaku, a tokom druge (18581860) sve vreme je proveo u konaku, i tamo je umro

14. septembra

1860.

 ??  ?? Konak kneginje Ljubice Konak kneza Miloša
Konak kneginje Ljubice Konak kneza Miloša

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia