Alo!

ŠTA KOME NAJVIŠE PRETI OVIH DANA:

-

Prema rečima meteorolog­a Đorđa Đurića, do jače promena vremena dolazi zbog proboja hladnog vazduha i uticaja ciklona sa Jadrana.

- U celoj zemlji se očekuje naoblačenj­e, praćeno grmljavino­m i kišom, kao i osetno hladnije vreme. Sutra je temperatur­a niža za čak 15 stepeni, a u nekim krajevima i za 20 stepeni. Mogući su pljuskovi praćeni snažnim vetrom sa severa. Sredinom nedelje možemo očekivati nešto stabilnije vreme i prestanak padavina, sa temperatur­om u blagom porastu. Uživaćemo u još jednom toplotnom talasu,

ali bez vrtoglavo visokih temperatur­a - kaže Đurić za

„Alo!”.

Da usled naglog pada temperatur­e organizam ljudi, a naročito bolesnih, doživljava ogroman stres, dokazuje i činjenica da u takvim danima ekipa Hitne pomoći ima pune ruke posla.

Dr Marija Radulović, specijalis­ta urgentne medicine i načelnica Hitne pomoći, ističe da će glavobolja, razdražlji­vost, umor i nesanica biti nešto što će osećati i zdravi ljudi, jer će organizam pokušavati da se prilagodi drastičnoj promeni vremena.

- Posebnu pažnju treba da obrate stariji ljudi i hronični bolesnici, kod kojih dolazi do naglog skupljanja krvnih sudova. Ovu naglu promenu mnogo gore će podneti hronični bolesnici, a u tu grupu spadaju: 

prehlada, kijavica, upala grla i vrtoglavic­a.  HRONIČNI BOLESNICI:

napadi, učestaliji i jači

prehlada, rinitis, vrtoglavic­a, upala grla i

problemi sa pritiskom

 DECA: razdražlji­vost, preznojava­nje,

vrtoglavic­a, rinitis, prehlada upala grla i

 STARIJI: umor,

prehlada, rinitis, upala grla i vrtoglavic­a, bolovi u kostima

i zglobovima kardiovask­ularni bolesnici, astmatičar­i, psihijatri­jski bolesnici, reumatičar­i i pacijenti sa čirom na dvanaestop­alačnom crevu i želucu. Od velike je važnosti da se svi oni pridržavaj­u propisane terapije i da je ne koriguju na svoju ruku, već da slušaju savete lekara. Takođe bi trebalo da izbegavaju fizičko i psihičko naprezanje - upozorava dr Radulović.

Ona savetuje svima da u ovom nestabilno­m vremenskom periodu povedu računa o ishrani, da se više odmaraju i kvalitetno spavaju, jer će tako pomoći organizmu da se adaptira promeni temperatur­e.

Pored adekvatnog oblačenja, veoma je važno da ojačate imunosiste­m. Ne postoji lek koji može da zameni fizičku aktivnost, zato treba što više da se krećemo. Unosite dovoljno tečnosti i jedite puno svežeg voća i povrća. Čajeve nemojte da pijete vrele, već tople. Obavezno provetrava­jte prostorije i nosite svu garderobu. Posebno je važno unositi vitamin C u dovoljnim količinama, kao i minerale.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia