Alo!

Na opremanje školaraca ode cela plata!

„Za polazak deteta u školu mnogi roditelji uzimaju kredit ili se zadužuju na neki drugi način kako bi mogli sve da nabave“, kaže jedna majka

- Piše: ZORANA BOGDANOVIĆ

Do početka nove školske godine ostalo je nedelju dana. Dok školarce očekuju fizičke i psihičke pripreme, njihovi roditelji imaju brigu više jer je neophodno đake opremiti za početak škole.

Neki su sa pripremama počeli još po završetku školske godine, dok ima i onih koji će ovih dana pohrliti u knjižare da deci kupe šta im treba. Mnogi su udžbenike počeli da otplaćuju još proletos, ali sveske, olovke, pernice, torbe i ostali pribor roditelji će nabavljati čak i početkom septembra.

- Roditelji i đaci sa pripremama počinju odmah po završetku školske godine. Roditelji odvajaju malo pomalo. Neki prvog meseca kupe torbu, sledećeg percnicu i na kraju ostatak školskog pribora sveske, lenjire, šestare, olovke, gumice i ostalo. Osim toga, pojedini roditelji čekaju spisak iz škole kako bi znali šta je neophodno i tek tada kupuju. Uglavnom se rasporedi, pa se kupuje tokom celog leta - kaže Dragana Zeljković, vlasnica knjižare.

Proizvođač­i školskog pribora su sve domišljati­ji i kreativnij­i jer danas deca ipak više obraćaju pažnju na estetiku, te radije biraju pribor i sveske sa šljokicama, likovima iz serija i crtanih filmova, fudbalskim zvezdama i klubovima. U zavisnosti od toga, ali i debljine listova, korica, dizajna, cene svezaka kreću se od 35 dinara, koliko košta najjeftini­ja mala sveska, odnosno od 60 dinara, koliko staje velika, pa do 500, koliko je potrebno izdvojiti za modernu svesku velikog formata. Ima i onih koje koštaju čak 1.400 dinara.

Ipak, roditelji najveću pažnju obraćaju na torbu, koju će njihov đak nositi godinu dana ili duže. S obzirom na to da deca na svojim plećima nose knjige, radne listove i sveske teške i po nekoliko kilograma, važno je da opterećenj­e kičme bude što manje i pravilno raspoređen­o. Zato se neretko kupuju anatomski rančevi, za čiji kvalitet većina proizvođač­a nudi garanciju.

- Roditelji sada gledaju da sama torba bude što lakša. Ranije se više pažnje posvećival­o tome da bude ojačana i čvrsta, a sada se ide na to da ranac bude anatomski kako bi se deci olakšalo no-

šenje tereta. Takvi modeli imaju ojačana leđa i dno, duple šavove i više pregrada, ali su i mekši - objašnjava Zeljković.

Pojedina istraživan­ja pokazuju da prvi septembars­ki dan predstavlj­a udarac na kućni budžet jer tada većina roditelja „pomoću štapa i kanapa“pokušava da se materijaln­o pripremi za školsko opremanje dece. Većina novac skuplja cele godine, a mnogima nije strano ni pozajmljiv­anje sredstava od rođaka, čak i podizanje kredita.

- Osim pribora i ostalih stvari, treba uračunati i novac za mesečne karte, ako imate đaka putnika. Ja imam dvoje dece i mesečno moram da izdvojim barem 30.000 dinara. Za 1. septembar troškovi skaču i do 50.000 dinara. Poznajem i one koji zbog toga odlaze u inostranst­vo da bi zaradili i mogli da školuju decu - ističe jedna majka.

Obični rančevi staju između 1.400 i 7.000, dok anatomski koštaju između 3.500 i 13.000 dinara, koliko iznosi cena anatomske torbe za đaka prvaka. Manje bitna za roditelje, a više za đake, jeste pernica, zakoju školarci gledaju da bude u „tonu“sa torbom. U ponudi su one koje sadrže većinu neophodnog pribora, kao i prazne.

- Za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne uglavnom se kupuju napunjene pernice. Stariji učenici biraju šljašteće modele, piši-briši, do onih ozbiljniji­h jednobojni­h sa jednim ili dva zipa, što zavisi od potrebe i ukusa ističe vlasnica knjižare.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia