Alo!

UZIMAJU KREDITE ZA HRANU

-

Građani i privreda u Srbiji sve više uzimaju kredite. Dok privrednic­i to čine za širenje svog biznisa, građani kredite uzimaju za trenutne potrebe i vraćanje starih dugova.

- Posledica bolje monetarne politike države dovela je do toga da je inflacija godinama na niskom nivou, snižene su kamate na kredite i smanjen je obim takozvanih problemati­čnih kredita - ukazuje Dejan Erić, dekan Beogradske bankarske akademije, objašnjava­jući moguće razloge povećanog kreditnog zaduživanj­a.

Erić kaže da vlasnici preduzeća novac banaka najčešće koriste kako bi ulagali u proizvodnj­u, dok građani pare koriste za troškove svakodnevn­og života, ali i za otplaćivan­je ranijih kreditnih obaveza.

Podaci NBS-A pokazuju da su se građani u prvih šest meseci ove godine zadužili kod banaka 283 milijarde dinara, a 59 odsto svih odobrenih kredita stanovništ­vu u našoj zemlji čine keš i refinansir­ajući krediti.

- To može značiti i da je životni standard još uvek nizak - smatra Erić.

On navodi da odnos između sklonosti ka štednji i uzimanja kredita u velikoj meri zavisi od životnog standarda u nekoj zemlji.

- Kada imate relativno nizak životni standard, javlja se potreba za kratkoročn­im gotovinski­m kreditom, koji može pomoći da rešite trenutne finansijsk­e potrebe - pojašnjava on.

Novac pozajmljen od banaka najčešće se troši na kupovinu hrane, odeće, putovanja, ali i za kupovinu automobila koji više nisu luksuzna roba u Srbiji. U razvijenim zemljama, kratkoročn­i krediti nisu toliko popularni jer, navodi Erić, njihov standard je znatno viši, pa nemaju potrebu da pozajmljuj­u novac za odlazak na more ili kupovinu obuće i odeće.

Međutim, primećuje da su niže kamatne stope navele građane da jedne kredite zamenjuju drugima, odnosno, da kreditima za refinansir­anje vraćaju ranije kreditne obaveze.

 ??  ?? Novac od banaka se uzima i za kupovinu
odeće i automobila
Novac od banaka se uzima i za kupovinu odeće i automobila

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia