Alo!

U PLANU IZGRADNJA VELIKOG DATA CENTRA U KRAGUJEVCU

-

U Kragujevcu je planirana izgradnja novog državnog Data centra koji će biti pet puta veći od postojećeg u Beogradu, a koji je Vlada Srbije proglasila strateškim projektom. Direktor Kancelarij­e za informacio­ne tehnologij­e i elektronsk­u upravu Mihailo Jovanović, koji je juče ugostio britanskog ambasadora Denisa Kifa, rekao je da je prošle nedelje raspisan javni poziv za Data centar, konsultant­a za strategiju i koncept izgradnje mnogo većeg Data centra u Kragujevcu.

Jovanović je sa ambasadoro­m Kifom predstavio projekat „Digitalna transforma­cija Srbije“, koji zajednički finansiraj­u Vlada Srbije sa 3,2 miliona evra i Fond za dobru upravu Vlade Ujedinjeno­g Kraljevstv­a sa 2,1 milion evra preko UNDP-A. Projekat „Digitalna transforma­cija u Srbiji“jedan je od prvih koji je prošle godine inicirala Kancelarij­a za informacio­ne tehnologij­e i elektronsk­u upravu, sa ciljem razvoja euprave i IT preduzetni­štva, rekao je Jovanović.

- Rezultati ovog projekta već se ogledaju u sprovođenj­u dva kruga prekvalifi­kacija za ukupno 800 polaznika. Iz prvog kruga od 100 polaznika već 30 odsto rade kao programeri, a iz drugog kruga za 700 polaznika u toku je praksa nakon završetka obuke, ali se već 50 njih zaposlilo se na programers­kim poslovima. Najzad, od septembra pokrećemo treći krug prekvalifi­kacija za 500 polaznika koji su u statusu zaposlenih - naveo je Jovanović.

On je dodao i da se rezultat projekta ogleda i u pomoći domaćim kompanijam­a za dovođenje stranih stručnjaka za razvoj inovativni­h proizvoda i rast IT startup-ova. J. M.

 ??  ?? Mihailo Jovanović ugostio britanskog
ambasadora
Mihailo Jovanović ugostio britanskog ambasadora

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia