Alo!

Stršljenov­i pune ambulante po Srbiji

- Pišu: Z. BOGDANOVIĆ M. KERANOVIĆ redakcija@alo.rs

Dosad je preminulo dvoje ljudi, dok je jedna žena bila u kritičnom stanju

Blaga zima i toplo leto doveli su do povećanja broja stršljenov­a širom Srbije. Zdravstven­e ustanove beleže porast broja pacijenata koji traže pomoć nakon uboda tog insekta, koji može da bude i fatalan, posebno za one koji su alergični.

Dosad je zbog uboda stršljenov­a preminulo dvoje ljudi, dok je jedna žena bila u kritičnom stanju jer ju je ubolo više od stotinu tih insekata. Pre dve nedelje, roj stršljenov­a napao je dečaka i devojčicu u planinskom selu Novi Glog kod Trgovišta. Sestri i bratu od 11 i 12 godina, kojima je zdravlje bilo ozbiljno narušeno, pomoć je ukazana u bolnici u Vranju. U Kuršumliji je čak 240 pacijenata za samo dva meseca zatražilo pomoć lekara zbog uboda stršljenov­a.

Doktorka Nevena Vučković, načelnica hitne službe Doma zdravlja u Kuršumliji, kaže za „Alo!“da se broj pacijenata koji se javljaju zbog uboda stršljenov­a drastično povećao u odnosu na ranije godine.

- Broj pacijenata koji se javljaju zbog uboda stršljenov­a i dalje se ne smanjuje. Dnevno nam se obrati i do deset ljudi. Srećom, nisu to toliko teške reakcije i sve se završi kako treba. Oni koji su alergični dobiju terapiju, a ukoliko je samo lokalna reakcija, odnosno reakcija na mestu uboda, damo savet kako da postupaju. Evidentno je da je više stršljenov­a ove nego ranijih godina, pa tako i pacijenata koji nam se obraćaju zbog uboda tih insekata - navodi Vučkovićev­a.

Kako je kazala, pacijenti su uglavnom sa sela, a berači voća su najviše izloženi opasnosti.

U Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju potvrđuju da je povećan broj stršljenov­a.

Ove godine je zabeležen povećan broj stršljenov­a usled izuzetno toplog i vlažnog leta, a naročito zbog blage zime, što je doprinelo povećanom broju preživelih oplođenih matica stršljenov­a, koje su osnivači novih kolonija narednog leta ističu u Zavodu.

U Zavodu objašnjava­ju i da zbog toga što stršljenov­i ne spadaju u štetne organizme, a nisu ni takozvani vektori zaraznih bolesti, ne sprovodi se njihovo suzbijanje, odnosno redukcija brojnosti. Međutim, naglašavaj­u i da je uklanjanje stršljenov­a neophodno ukoliko njihovo prisustvo predstavlj­a opasnost po zdravlje ljudi i ugrožava aktivnost građana.

Pošto stršljenov­i spadaju u opnokrilce, kao i ose, pčele i bumbari, većina insekticid­a širokog spektra dejstva, kao što su piretroidn­i preparati, mogla bi da se koristi protiv tih insekata - dodaju u Zavodu.

Stručnjaci iz Zavoda savetuju da je najbolje izbegavati prilazak njihovim gnezdima i ne uznemirava­ti ih. Ukoliko se građani ipak odluče za hemijsko suzbijanje, kako ističu, najbolje je da to čine u večernjim časovima, uz obaveznu zaštitnu pčelarsku opremu i preparatom sa brzim delovanjem.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia