Alo!

Otkriveno 4.403 radnika na crno

- Piše: NEMANJA GAVRILOV nemanja.gavrilov@alo.rs

Gradilište između ulica Kneza Miloša i Sarajevske u Beogradu na kojem je poginuo heroj s Košara Nebojša Turović (56) kada ga je smrskao potporni zid, juče je bilo gotovo pusto! Na gradilištu stoje radovi, a u Malom Mokrom Lugu, gde je stanovao nesrećni radnik, za njega imaju samo reči hvale!

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu dalo je nalog policiji i građevinsk­oj inspekciji da utvrde uzroke i propuste u slučaju pogibije radnika.

- Kada budu dostavljen­i izveštaji, tužilaštvo će odlučiti da li će i protiv koga pokrenuti postupak navode u tužilaštvu.

Nebojša Turović iz Kraljeva je s bratom radio na gradilištu kada se dogodila tragedija! Kako smo saznali, njegov mlađi brat Slaviša bio je na svega pet metara od njega kada se obrušio potporni zid, koji je Nebojša pokušao da pridrži golim rukama. Braća su boravila u Mikenskoj ulici, u Malom Mokrom Lugu. Slavišu nismo zatekli u kući.

- Nebojšin brat nije tu. Možda je u policiji, čuo sam da su ga ujutru zvali. Braća nisu tu bili ni podstanari, nego su dolazili kod rođaka, boravili tu po nekoliko dana, dok traju radovi. Oni su radili na više mesta i kratko su se zadržavali - kaže jedan od komšija.

Gradilište na kojem je poginuo Turović juče je bilo gotovo pusto. Kako smo saznali iz Ministarst­va za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja, od jula prošle do jula ove godine izvršeno je 12.238 inspekcijs­kih nadzora u oblasti građevinar­stva i 3.022 inspekcijs­kih nadzora u oblasti radnih odnosa.

- Zatečena su 4.403 lica na radu na crno, podneto je 846 zahteva za pokretanje prekršajno­g postupka i podneto je 17 krivičnih prijava. Od 44 smrtno stradalih radnika, 29 odsto radnika je radilo na crno. U delatnosti građevinar­stva, smrtno je stradalo 15 radnika. Izvršeni su pojačani vanredni nadzori jula ove godine: 434 lica na radu na crno, doneto je 36 rešenja o zabrani rada na mestu rada i 184 zahteva za pokretanje prekršajno­g postupka. Izvršeni su pojačani vanredni nadzori juna ove godine: 368 lica na radu na crno, doneto je 30 rešenja o zabrani rada na mestu rada.

- Gradilište stoji, nema radova danas, a tako će verovatno biti i u narednih nekoliko dana. Ovde je samo ona grupa radnika koji su došli da dodatno obezbede potporne zidove - poručio je radnik koji je

želeo da ostane anoniman.

Inače, Nebojša je na tom gradilištu radio na crno, a iz Ministarst­va za rad zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja to je i potvrđeno.

- T. N. je bio angažovan bez zaključeno­g ugovora o radu ili drugog odgovaraju­ćeg ugovora i bez dodatne prijave na obavezno socijalno osiguranje od strane poslodavca ANKER BAU Boljevci, čija je delatnost pružanje usluga čišćenje zgrada i opreme - navodi se u saopštenju i dodaje da je tu kompaniju angažovao izvođač radova ENERGO GROUP.

Prema nezvanični­m informacij­ama, u firmi koja je angažovala stradalog radnika niko osim njenog vlasnika Srbe Dragišića nije prijavljen i svi radnici rade na crno.

- Strašno je da heroj s Košara i navodno diplomiran­i ekonomista radi na građevini i da tako završi. Nažalost, takvih slučajeva ima mnogo. Vrše se inspekcije, i sve su nenajavlje­ne. Ne postoji više najavljen inspekcijs­ki nadzor. Uprkos tome, postoje razni načini na koje neke firme, ali i fizička lica, traže rupe u zakonu. Na primer, kada se gradi neki objekat, fizička lica ili firme dužne su da ministarst­vu prijave radove 15 dana pre početka radova. Neki od njih, na primer, urade to sedam dana pre početka, u datom roku završe radove i sve bude gotovo i ministarst­vo nema vremena da reaguje i šalje inspekcije, jer su u to vreme već završili s radovima - kaže izvor za naš list.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia