Alo!

PRVO SE POŠTENO ISPLAČITE

Dobri odnosi s voljenim čovekom pre njegove smrti imaju veliku ulogu u kasnijem oporavku od tuge

- Piše: J. K. redakcija@alo.rs

Šta kada tuga zbog gubitka voljene osobe postane prevelika, kako to preživeti? Stručnjaci za oporavak od tuge podelili su nekoliko saveta kako ublažiti bol i nastaviti sa životom.

Priznajte svoju bol

Dopustite sebi da se raspadnete nakratko ako to želite učiniti i ako osećate da je to potrebno. Nekima se to može činiti kao utapanje ili kao su je boja i energija isisane iz vas i svega oko vas. Kako god se osećali, to je za vaše dobro. Budite ljubazni prema sebi i ne očekujte previše. Za izlazak iz žalosti treba vremena, pa se usredsredi­te na proceduru, odnosno putovanje, a ne na odredište.

Poslednji trenuci

Naučite životnu lekciju pozitivne komunikaci­je, tako da, kada dođe do iznenadnog gubitka voljene osobe, znate da su poslednji trenuci koje ste proveli zajedno bili ugodni i puni ljubavi. Imajte na umu da nikada ne znate hoćete li osobu s kojom razgovarat­e ponovno videti. Ljudski životi često se ugase naglo, bez bilo kakvih upozorenja, bez vremena za pripremu i prilike za iskazivanj­e

ljubavi. Nikada to nemojte zaboraviti! Dobri odnosi s voljenim čovekom pre njegove smrti imaju veliku ulogu u kasnijem oporavku od tuge.

Pokažite tugu

Pričanje o ljudima koje ste voleli i izgubili podsetiće vas da su živeli i koliko su vam bili važni, a to samo po sebi može biti melem koji vodi ka oporavku. Važno je istražiti sve puteve koji mogu doneti isceljenje i prihvatanj­e toga da je kraj. Važno je da budete otvoreni za prilike koje dolaze s novim počecima.

Pokrenite se

Zamenite loše navike nečim novim i planirajte kako ćete to uraditi. Na primer, ako previše spavate, isplaniraj­te kratku šetnju pre spavanja. Ono što je najvažnije, nemojte se obeshrabri­ti ako koji put pokleknete. Zapamtite, potrebno je vremena i strpljenja, ali ništa nije nemoguće.

Pišite dnevnik

Budite otvoreni u svom dnevniku i pustite reči da slobodno izlaze iz vas i pretaču se u slova na papiru. Dok se prisećate vašeg odnosa sa preminulom osobom, možete otkriti područja u kojima bi voleli da je nešto bilo drugačije. Taj dnevnik vam može postati sjajan saputnik u trenucima sećanja na voljenu osobu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia