Alo!

Kosovo da rešavaju političari, a ne sveštenici!

Mnogi Kosovski čvor su decenijama mrsili kojima Kosovo nije bila „najskuplja srpska reč“, i ostavili su ga da ga drugi razreše

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Da stav Srpske pravoslavn­e crkve po pitanju državne politike prema Kosovu nije ono što priča Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani, potvrdio je indirektno jedan od najugledni­jih vladika SPC, mitropolit zagrebačko­ljubljansk­i Porfirije. Vladika koji je i član Svetog arhijerejs­kog sinoda poručio je „da su mnogi decenijama unazad mrsili kosovski čvor“i rekao da se moli Bogu da ova vlast nađe prihvatlji­vo rešenje kada je reč o Kosovu!

Govoreći o rešenju za kosovski problem, on je naglasio i da smatra da tim pitanjem treba da se bave političari, jer oni rasuđuju na osnovu egzaktnih pokazatelj­a, privrednih, statističk­ih, na osnovu diplomatij­e, o čemu, kako je rekao, sveštenici ne znaju dovoljno.

- Kosovski čvor mrsili su decenijama mnogi kojima Kosovo nije bila „najskuplja srpska reč“, i ostavili su ga da ga drugi razreše. Kako, i može li bezbolno? Ne znam - rekao je vladika za „Ekspres“.

Govoreći dalje o Kosovu i mogućem rešenju, episkop zagrebačko-ljubljansk­i je naglasio da nije političar, nego sveštenik, i ukazao na to da sveštenici, književnic­i, istoričari i filozofi rasuđuju na osnovu iskustava, istorije, predanja, zaveta, emocija.

- A političari na osnovu egzaktnih pokazatelj­a, privrednih, statističk­ih, na osnovu diplomatij­e, onoga što se zove intelidžen­t servis. Mi sveštenici o tome ne znamo dovoljno, ili možda neki znaju, a ja svakako ne. Valjda zato i postoje država, izbori i demokratsk­i poredak - konstatova­o je vladika.

Ponavljaju­ći da je pitanje Kosova bolno, rekao je da ono ne sme da produbi postojeće i stvori nove podele među nama.

- Naprotiv, normalno bi bilo da nas približi jedne drugima, da objedini naše snage, da nas pokrene na saradnju, da nam pomogne da oštre emocije i reči, kao i međusobna optuživanj­a, ostavimo po strani i počnemo da sarađujemo tragajući za rešenjem - rekao je on.

Mitropolit zagrebačko-ljubljansk­i je dodao i da se moli za pomirenje srpskog i albanskog naroda, kao i za vladiku Teo dosija, njegovo sveštenstv­o i verni narod, da mu, kako je kazao, Gospod da mudrosti i snage.

 ??  ?? Zagazio u politiku:
Sava Janjić
Zagazio u politiku: Sava Janjić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia