Alo!

Kinezi ulažu milijardu i po dolara u RTB „ Bor“!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Kineska kompanija „Ciđin majning grup“, koja je juče izabrana za strateškog partnera Rudarsko-topioničar­skog basena „Bor“, investirać­e 1,26 milijardi dolara u RTB, a još 200 miliona dolara izdvojiće za rešavanje dugova RTB-A. To znači da će ta kompanija ukupno uložiti 1,46 milijardi dolara.

Ministar finansija Siniša Mali za „Alo!” kaže da će strateško partnerstv­o sa tom kineskom kompanijom dati podstrek daljem razvoju istočne Srbije.

- Još jedna velika kineska investicij­a dolazi u Srbiju. Nakon ranijih neuspešnih pokušaja privatizac­ije RTB „Bor“, strateško partnerstv­o sa kompanijom „Ciđin majning grup“daće podstrek daljem razvoju istočne Srbije. Istovremen­o, ovo je dokaz da je Srbija postala zemlja koja je atraktivna za ulaganja, u kojoj se investitor­i osećaju sigurno, koja je faktor stabilnost­i u region - kaže za „Alo!” ministar Siniša Mali.

Ministar Mali je i na konferenci­ji u Vladi Srbije juče rekao da je prodaja RTB „Bor“od strateškog značaja za Srbiju.

- Sa ovim postojećim obimom proizvodnj­e i brojem zaposlenih, to preduzeće doprinosi našem BDPU 0,8 odsto na godišnjem nivou. Sa novim investicij­ama od 1,26 milijardi dolara u narednih šest godina, sa povećanjem obima proizvodnj­e od nekoliko puta, učešće RTB „Bor“u ukupnom BDP-U će se minimum duplirati - istakao je Mali.

Rekao je i da je pronalazak strateškog partnera za RTB „Bor“fenomenaln­a vest za građane Srbije.

- Za građane Bora i Majdanpeka ovo je fenomenaln­a vest. Treba zamisliti kako će taj kraj izgledati kada se investira 1,26 milijardi dolara u narednih šest godina. Obaveza Vlade Srbije je da što pre završi Dunavski koridor, od Požarevca ka Velikom Gradištu, Donjem Milanovcu, da investiram­o više u infrastruk­turu. Sa investicij­ama ceo istok Srbije ponovo postaje nosilac rasta i razvoja naše ekonomije - rekao je ministar.

Mali ističe da je u prvih šest meseci ove godine stopa rasta naše ekonomije 4,5 odsto i navodi da smo među tri zemlje u Evropi po tom rastu.

- Sa ovom investicij­om pretenduje­mo da budemo prvi, da budemo u „ligi šampiona“i zemlja u Evropi sa najvećom stopom rasta u narednih nekoliko godina - rekao je Mali.

On je podsetio da bi do kraja septembra trebalo da budu završeni pregovori oko ugovora, a da se do kraja godine zatvori cela finansijsk­a konstrukci­ja.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, rekao je juče da će kineska kompanija u RTB „Bor” uložiti 1,46 milijardi dolara. Ta kompanija ima obavezu investiran­ja 350 miliona dolara za dokapitali­zaciju, a pripašće joj 63 odsto vlasništva u „Boru“. Antić je naveo i da se kineska kompanija obavezala da sačuva 5.000 radnih mesta i investira 200 miliona dolara za rešavanje istorijski­h dugova.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia