Alo!

Majinom mužu 14 godina robije!

Vrednost ukradenih dragocenos­ti procenjuje se na oko 20 miliona franaka

- Piše: E. SADIKU enis.sadiku@alo.rs

Ivan Adrovac (37), suprug Maje Adrovac, koji je dovođen u vezu sa atentatom na biznismena Milana Beka, osuđen je u Švajcarsko­j na 14 godina zatvora jer je kao član kriminalne grupe „Pink Panter“od 2008. do 2016. učestvovao u pljačkama devet zlatara.

Suđenje Adrovcu je završeno odmah nakon priznanja da je učestvovao u pljačkama. Švajcarski mediji prenose da je Adrovac na sudu bio uljudan, da je nosio naočare i bio uredno podšišan, kao i da je izrazio žaljenje zbog svega što se dogodilo. Sud je ocenio da Adrovac nije bio uključen u planiranje pljački, ali da je imao značajnu ulogu u njihovom sprovođenj­u.

Prilikom određivanj­a visine kazne, sud je naročito uzeo u obzir to što su pljačke bile oružane i što su izvedene na bezobziran i nemilosrda­n način, pa su ljudi bili dovedeni u opasnost i zbog pretnji oružjem strahovali su za svoje živote. Adrovac se branio i tvrdio da prilikom krađa nije korišćeno pravo oružje, već replike, ali sud je to odbacio.

Vrednost ukradenih dragocenos­ti procenjuje se na oko 20 miliona franaka. Adrovčev deo bio je daleko manji od ukupne sume, ali pozamašan za srpske uslove, procenio je sud. Osim u Švajcarsko­j, opljačkane su i zlatare u Nemačkoj i Austriji.

Adrovac je, osim za pljačke, osuđen i za uništavanj­e tuđe imovine, falsifikov­anje dokumenata i krađu automobila. Ta presuda, međutim, nije konačna i o njoj će odlučivati drugostepe­ni sud.

Adrovac je u pritvoru od marta 2016, kada je uhapšen u blizini švajcarsko-austrijske granice. Vozio je ukradeni BMW i imao falsifikov­anu vozačku dozvolu Litvanije na ime Dilis Aidas.

Za Ivana Adrovca i njegovu suprugu Maju šira javnost je čula tek nakon ranjavanja biznismena Milana Beka 14. novembra 2014. ispred njegove kuće na Dedinju. Tada je istragom bio obuhvaćen i Ivan Adrovac, ali on nikada nije bio zvanično optužen, dok je protiv njegove supruge Maje u toku suđenje zbog sumnje da je umešana u atentat.

 ??  ?? Suđenje Adrovcu završeno je odmah nakon priznanja da je učestvovao u pljačkama
Maja Adrovac
Ivan Adrovac
Suđenje Adrovcu završeno je odmah nakon priznanja da je učestvovao u pljačkama Maja Adrovac Ivan Adrovac

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia