Alo!

NIKO KAO ZVEZDA U KVALIFIKAC­IJAMA

-

Crvena zvezda je najuspešni­ji klub ovog leta u Evropi. Pogled na osvojene bodove svih koji su učestvoval­i u kvalifikac­ijama za oba takmičenja u organizaci­ji UEFA to jasno pokazuje. Prvak Srbije je, naime, osvojio deset i iza sebe ostavio velikane poput Ajaksa, Benfike...

Tim trenera Vladana Milojevića odigrao je osam utakmica u kvalifikac­ijama za Ligu šampiona. Sa po četiri pobede i remija upisao je šest bodova (za trijumf u kvalifikac­ijama se dobija bod, za nerešen ishod pola boda), a uz bonus za plasman u najjače društvo (četiri) dolazi se do tih deset bodova.

Zahvaljuju­ći Zvezdi, a i Partizanu, koji je upisao šest bodova tokom bitaka za plasman u Ligu Evrope, Srbija je prva posle završenih kvalifikac­ija. Tom najboljem koeficijen­tu, 5,250, doprineli su i niški Radnički i Spartak sa po 2,5 osvojenih bodova. Državni koeficijen­t se dobija tako što se zbirni učinak svih klubova (u ovom slučaju 21 bod) podeli s brojem klubova.

Iza Srbije je Norveška, čiji su klubovi dosad dogurali do koeficijen­ta 4,125, zatim Škotska (4), Kipar, Danska i Slovačka (svi po 3,875), pa Holandija (3,6)... Naravno, fudbalske sile (Španija, Engleska, Nemačka, Italija) nalaze se trenutno iza Srbije jer njihovi glavni predstavni­ci tek treba da startuju u Ligi šampiona i Ligi Evrope.

Srbija je napravila pomak i kad se uzmu u obzir pet poslednjih sezona. Sada je na 19. mestu s koeficijen­tom 21,5, što je za šest pozicija bolje u odnosu na početak ove sezone.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia