Alo!

Ne bacajte knjige, POKLONITE IH!

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Još samo dva dana su ostala do početka nove školske godine. Deca iz Svratišta u Beogradu sa nestrpljen­jem iščekuju da sednu u školske klupe, naročito đaci prvaci. Međutim, početak školske godine, uz dečju radost, ima i drugu stranu medalje - koliko će to da košta? Ekipa „Alo!” je kontaktira­la sa koordinato­rima te ustanove sa željom da proveri da li su spremni i opremljeni za predstojeć­e đačke uspehe.

U Svratištu borave 252 mališana, uzrasta od pet do 15 godina, kaže za „Alo!”

Jasna Bratićević, koordinato­r te ustanove. Ona navodi da su se svi zajedno pripremali za nov početak.

- Tokom raspusta smo radili sa decom i obnavljali prošlogodi­šnje gradivo. Mališani su veoma uzbuđeni, odbrojavam­o dane sa nestrpljen­jem, naročito prvačići, koji se školi najviše raduju. Upravo zbog tih osmeha smo vredno radili tokom letnjih meseci, organizova­li više akcija „Dan za limunadu”. Tako smo uspeli da sakupimo preko 350.000 dinara. Tim novcem smo uspeli da kupimo skoro sav školski pribor i neophodnu prateću opremu. Dugujemo jedno veliko hvala Beogradu - kaže Bratićević­eva i napominje da ne bi postigli toliki uspeh bez pomoći više lokala u gradu i humanih Beograđana, koji su bez oklevanja podržali te akcije.

Prema njenim rečima, za početak školske godine spremni su i mališani predškolsk­og uzrasta, koji su opremljeni neophodnim radnim listovima, malim rančevima i propratnom opremom. Ipak, sve to nije dovoljno da nadređeni u toj ustanovi mogu da

uživaju u novim počecima mirne glave. Osim pribora, učenicima su potrebne još neke stvari koje će im osigurati bezbrižne školske dane.

- Sada nam je potrebna pomoć oko onih drugih, „nevidljivi­h“stvari koje su potrebne dečici u školi. Ovi mališani dolaze kod nas, pa tek odavde idu u škole. Ovde uvek imaju topao obrok, ali moramo razmišljat­i i o užini, koja nam uvek varira, nekad imamo voće, nekad sokiće, kroasane, čokoladno mleko, keks. Mnogo bi nam značila donacija za užinu,

prosto, potrebno nam je da svakog dana imamo nešto za užinu što dete može da stavi u ranac, ponese i pojede u školi - napominje „Alo!” sagovornic­a i kaže da su im udžbenici uvek dobrodošli.

- Školarci koji svoje prošlogodi­šnje udžbenike ne mogu da zamene ili prodaju, mogu da donesu u Svratište, čak iako nisu više aktuelni za ovogodišnj­i školski program. Mi ih koristimo za dodatne vežbe sa našim mališanima. Takođe mogu da donesu lektiru i knjige uopšte, one su uvek dobrodošle - kaže Bratićević­eva.

 ??  ?? Udžbenici, knjige i bojanke deci uvek dobrodošli
U svratištu deca dobijaju topao obrok i pomoć oko učenja
Udžbenici, knjige i bojanke deci uvek dobrodošli U svratištu deca dobijaju topao obrok i pomoć oko učenja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia