Alo!

ŠARČEVIĆ: PUŠICE, NE BLAMIRAJ SE!

-

Ni nakon više od pola godine agonije u vezi s pitanjem da li će direktor Milan Pušica i dalje biti na toj funkciji, u školi „Kralj Aleksandar Prvi“u Novom Beogradu ne nazire se rešenje. Kako kažu roditelji, koji su se ponovo obratili listu „Alo!“, mandat direktora ističe danas, a niko neće da im da informacij­u šta se dešava. Istog direktora ne žele, jer su, kako kažu, imali razne probleme otkad je on na toj funkciji, od vršnjačkog nasilja, upadanja roditelja na časove, do katastrofa­lnih uslova u kojima im uče decu...

- I dalje nemamo ogradu, već bodljivaku žicu, dvorište je razrovano, toalet papir i sapun su misaone imenice... Počela je nova školska godina, a mi ne znamo ko nam je direktor. Jedino što znamo je da je ministar Šarčevic rekao da Pušica više neće biti direktor. Koliko smo čuli, ni nastavni kadar ne zna ništa. Kako je moguće da se ne zna ko će biti direktor škole?! Roditelji su toliko očajni da me ne bi čudilo da se spontano okupe i počnu protest... To je možda i jedini način da svi čuju za probleme sa kojima se susrećemo - rekla nam je mama čije dete ide u školu „Kralj Aleksandar Prvi“u Novom Beogradu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević poručuje da je problemati­čnom direktoru odzvonilo, te da mu je bolje da se ne kandiduje jer mu on lično neće dozvoliti da nadalje bude direktor u OŠ „Kralj Aleksandar Prvi”.

- Ko god da protežira Pušicu, ne vredi mu. Da je pametan da se ne kandiduje, da se ne blamira, bolje je za njega. On ima pravo da konkuriše, a to će doći do mene, jer ja treba da potpišem, a rekao sam da neću. Imam razloge da obrazložim zašto neću, a i zakon mi daje pravo na to. Ipak, ne mogu da mu uskratim građanska prava, on formalno-pravno može da se kandiduje neograniče­no puta, kao i svaki direktor. Manje je važno pitanje ko može da se kandiduje, mnogo je bitnije ko može da prođe. Novi Zakon o osnovama sistema obrazovanj­a daje veću ulogu ministru nego do sada, a Pušica nije jedini koji će uraditi sve da bude prvoplasir­ani da ga ja imenujem, međutim, uporno poništavam konkurse, a tako će biti i nadalje - rekao je Šarčević za „Alo!” i dodao da licence za direktore mogu promeniti stvari po tom pitanju.

- Uvodimo licence za direktore, a kada ih svi direktori budu imali, čim se ogreše o zakon automatski će je izgubiti. Tog minuta prestaje njegov mandat, tj. ne moramo da vodimo upravne postupke - kaže Šarčević. K.P. i J.M.

 ??  ??
 ??  ?? Ministar Šarčević
Ministar Šarčević
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia