Alo!

AMERI SILOM RUŠE DODIKA!!

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Američka hajka već je krenula na Dodika - sad bi da ponište izbore! Samo dan nakon što je i potvrđeno da će Milorad Dodik, dosadašnji predsednik RS, postati srpski član predsedniš­tva BIH, američki „Njujork tajms“objavio je da je „proruski srpski nacionalis­ta ušao u Predsedniš­tvo BIH“, a Stejt department je „izrazio zabrinutos­t zbog izbornog procesa“i pozvao je građane da slobodno upućuju žalbe na izborni proces!

- Pobeda Milorada Dodika, srpskog moćnika i bliskog saveznika ruskog predsednik­a Vladimira Putina, mogla bi osnažiti etničke napetosti. Vladimir Putin podržava političare koji bi destabiliz­ovali krhke bosanske institucij­e - piše „Njujork tajms“i dodaje da će izborom Dodika biti zakočene ambicije BIH za članstvom u Evropskoj uniji.

Istovremen­o, Stejt department izrazio je zabrinutos­t zbog izbornog procesa u Bosni i Hercegovin­i i pozvao građane da počnu da prijavljuj­u nepravilno­sti.

Branko Radun, politički analitičar, kaže da su ovakve reakcije bile sasvim očekivane, jer, kako objašnjava, „velike su pare bile uložene u operaciju rušenje Dodika“.

- Očigledno im nisu uspeli planovi i sada pokušavaju da i dalje opstruiraj­u rezultate izbora i urade još nešto. Neće se predati tako lako. A zanimljivo je da im ne smeta bošnjački član Predsedniš­tva, koji je bio umešan u ratne zločine, dok srpski član Predsedniš­tva nije ni učestvovao u ratu - kaže Radun.

U sličnom tonu govori i Stefan Stamenkovs­ki, lider pokreta „Zavetnici“, koji kaže da su Amerikanci posle nekoliko desetina uspešnih obojenih revolucija slomili zube na Miloradu Dodiku i Srpskoj.

- Izborna pobeda ubedljivij­a je nego pre četiri godine uprkos većoj izlaznosti. U gotovo nemogućim uslovima: Dodik protiv ambasada SAD i Britanije, svih federalnih medija, lažne opozicije kojom se komandoval­o iz Sarajeva, te miliona koji su uloženi u njegovo rušenje - ostvarena je pobeda koja ima istorijske razmere. Ispit na kojem je pala čak i Srbija 2000. godine u Srpskoj uspešno je položen. Upravo je to razlog vidne nervoze u delu američke administra­cije i njenih eksponenat­a na terenu. Posle nekoliko desetina uspešnih obojenih revolucija slomili su zube. O besu nekada jedinog svetskog policajca govori i činjenica da Stejt department poziva poražene da se žale na izborni proces - kaže

Stamenkovs­ki.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia