Alo!

Novi Sad nova prestonica Srbije

-

ugleda i turističke ponude. Ovo prestižno priznanje potvrđuje da je kultura istinski pokretač pozitivnih promena u društvu, koje, osim stvaranja nematerija­lnih vrednosti, imaju uticaj i na privredni rast. Treba naglasiti da se Novom Sadu posle više od dve decenije propadanja industrijs­kih kapaciteta polako vraća status ozbiljnog industrijs­kog centra. Projekti poput otvaranja fabrika „Lir“i „Delfi“’ u 2018. godini i početak poslovanja Centra za istraživan­je kompanije „Kontinenta­l“2017. godine omogućili su brži razvoj privrede, nastavak privlačenj­a novih investicij­a, pokretanje novih industrijs­kih zona i značajno povećanje broja zaposlenih. Primera radi, samo u fabrikama „Lir“i „Delfi“posao je dobilo više 6.000 Novosađana.

Takav ekonomski ambijent uslovio je i stvaranje rekordnog suficita u gradskom budžetu, koji je prema podacima za prošlu godinu iznosio 6,6 milijardi dinara. Pozitivni finansijsk­i pokazatelj­i uticali su na povećanje BDP-A i plata u Novom Sadu, pa sada prosečna plata iznosi 55.000 dinara, dok je u javnom sektoru povećana za 10.000 dinara. S povećanjem životnog standarda građana uporedo se radilo na finansijsk­oj pomoći porodicama sa decom, obezbeđenj­em preduslova za značajni skok nataliteta u odnosu na ranije godine. Srpska liga je inicirala da se Novi Sad definiše i kao porodična prestonica Evrope. Važno je istaći da za brojne programe finansijsk­e podrške porodicama sa decom Novi Sad ove godine izdvaja 484 miliona dinara, što je 48 miliona više nego prošle godine. Takođe, važno je istaći da je Novi Sad prvi uveo subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima koji su se ubrzanim tempom otvarali, kako zbog većeg broja rođene dece, tako i zbog novih privrednih aktivnosti u gradu.

Osim dobre i zdrave populacion­e politike, ne treba zaboraviti i druge pozitivne rezultate, kao što su završetak izgradnje Žeželjevog mosta nakon 19 godina i gradnja Naučno-tehnološko­g parka, koji predstavlj­a najbolji državni projekat, a namenjen je za potrebe Tehničkog fakulteta, startap kompanija i naučnih instituta. Sve su to dovoljni razlozi da Novi Sad postane privredni, naučni, inovativni i kulturni centar ne samo Srbije već i celog regiona, a nadamo se u bliskoj budućnosti i nova srpska prestonica, kojom će se ponositi svi građani Srbije.

 ??  ?? Piše: Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige
Piše: Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia