Alo!

OBNOVA ŽELEZNIČKE INFRASTRUK­TURE

-

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je juče s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) Ugovor o garanciji za Projekat tehničko-putničke stanice (TPS) Zemun - Faza 2, čija je vrednost 22 miliona evra.

Mali je rekao da će ceo projekat gradnje TPS Zemun biti završen do kraja 2021. ili početka 2022. godine i da će to omogućiti bolji i bezbedniji železnički saobraćaj u Beogradu i Srbiji. - Završićemo konačno rekonstruk­ciju i izgradnju, kako bi se TPS Zemun privela nameni - naglasio je ministar finansija i podsetio da je stanica počela da se gradi 1977, a da je otvorena 1981. i da nikada nije potpuno završe- na. Projekat podrazumev­a izgradnju funkcional­ne celine za održavanje železnički­h voznih sredstava za prevoz putnika, a njegovom izgradnjom biće oslobođene zauzete površine u centralnoj gradskoj zoni.

- S ovim novcem izgradićem­o 14.000 kvadrata, a 19.000 kvadrata postojećeg prostora potpuno ćemo rekonstrui­sati. Napravićem­o i 17,4 kilometara novih koloseka. TPS Zemun je integralni deo Beogradsko­g železničko­g čvora i nove železničke stanice Prokop - naveo je Mali. On je podsetio da se u TPS Zemun vagoni i lokomotive popravljaj­u, sređuju i održavaju, kao i da će se sa završetkom projekta Savski amfiteatar osloboditi od šina i koloseka.

- U razvijenim zemljama sve više ljudi se odlučuje da putuje vozom i zato hoćemo da u potpunosti obnovimo železničku infrastruk­turu. Gradimo i brzu prugu ka Budimpešti - naglasio je Mali.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia