Alo!

TERORISTI ZBOG DODIKA ZAPALILI RAFINERIJU?!

Čudno je to što se požar dogodio baš u rafineriji koja je vlasništvo ruske firme

- Piše: J. ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Uzrok jake eksplozije, koja je u utorak veče odjeknula u Rafineriji nafte u Brodu u Republici Srpskoj, mogla bi biti i unapred planirana diverzija koja je imala za cilj unošenje nestabilno­sti i nemira pre saopštavan­ja zvaničnih rezultata izbora u BIH, saznaje „Alo!“iz dobro obavešteni­h izvora!

Da je reč o terorizmu, ubeđeni su radnici Rafinerije, ali i lokalno stanovništ­vo koje smatra da je reč o očajničkoj akciji sprovedeno­j nakon pobede Milorada Dodika na izborima, što je veliki udarac na interese Zapada i vlasti u Sarajevu. Stručnjaci za bezbednost ovu mogućnost takođe ne odbacuju, navodeći da je postizborn­a situacija u Srpskoj veoma osetljiva, da se glasovi još broje i da su rezultatim­a nezadovolj­ni mnogi kako domaći, tako strani faktori... Stručnjaci ističu i da ukoliko se zvanično utvrdi da je uzrok eksplozije u Rafineriji, u kojoj je jedan radnik poginuo a na desetine njih je ranjeno, diverzija, to bi se definitivn­o moglo okarakteri­sati kao klasični teroristič­ki čin.

- Zna se da su Amerikanci nezadovolj­ni pobedom Milorada Dodika na izborima, da su učinili sve da do toga ne dođe i da bi sada i da ponište rezultate. Dodiku se najviše zamera što je, kako kažu, ruski čovek, te što ima dobre odnose sa Vladimirom Putinom. A kada se uzmu u obzir trenutna osetljivos­t situacije i činjenica da je vlasnik Rafinerije nafte u Brodu baš ruska kompanija „Zarubežnje­ft“, sumnje radnika da je neko umešao prste u događaj u Rafineriji, više ne izgledaju kao nešto što odmah treba odbaciti kao netačno i nemoguće - kaže naš izvor iz bezbednosn­ih krugova BIH.

Službena komisija koja je formirana već je pristupila istraživan­ju razloga nastalog incidenta i određivanj­u razmera posledica havarije.

Ilija Jovičić, načelnik opštine Brod, izjavio je

da je situacija pod kontrolom i nije istina da su nadležne službe naredile građanima koji žive u blizini Rafinerije da se sklone zbog štetnih čestica iz oblaka. Iz policije je saopšteno da uviđaj još traje i da njime rukovodi dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Doboju. U Brodu se s nestrpljen­jem očekuju rezultati rada službene komisije koja je formirana da sprovede istragu.

Dževad Galijaševi­ć, stručnjak za bezbednost, za naš list kaže da se nameće logično pitanje zašto se baš sada ovo desilo i zašto baš posle izbora.

- Rafinerija u Brodu je ranjiva i zbog toga što je na granici sa Hrvatskom. Ne treba isključiti mogućnost da je ovo bio teroristič­ki

čin, mada ja lično ne bih želeo da verujem u to. I pre četiri godine isto odmah posle izbora imali smo ubistvo policajca u Zvorniku, pa odmah zatim ubistvo dva vojnika u Sarajevu, dakle u novom mandatu, posle završenih izbora. Te agresivne akcije jesu često povezane s izbornom aktivnošću i zato ta mogućnost ne treba biti isključena. Verujem da MUP Srpske ima to na umu i da razmišljaj­u i u tom pravcu. Ima mnogo osnova za takvo razmišljan­je - u samom Brodu kruži takva priča među zaposlenim­a, kao i među stanovništ­vom na tim prostorima. Ipak, trenutno službene informacij­e govore o nečemu drugom, ali istraga još traje... - kaže naš sagovornik.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia