Alo!

NAGRADA ZA PETICE

U JEDNOJ BEOGRADSKO­J PEKARIBESP­LATNA UŽINAZAVUK­OVCE

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Odlikaši iz OŠ „Karađorđe” u Ostružnici svake prve nedelje u mesecu mogu besplatno da jedu šta god požele u jednoj obližnjoj pekari. Jedini uslov je da im je prosečna ocena prethodne školske godine bila 5,00.

Da se trud, rad i vredno učenje ipak isplate, pokazuje gest Ivana (30) i Dijane (27) Lukić, vlasnika jedne beogradske pekare. Odluku da besplatnim pecivom nagrade odlične đake doneli su u želji da istaknu prave vrednosti, koje su, prema njihovom mišljenju, danas nepravedno zaboravlje­ne. Kako kažu, kada su oni išli u osnovnu školu, biti odličan đak bio je veliki uspeh. Ta deca su bila hvaljena i isticana kao uzor drugim učenicima. Međutim, danas se to, kako ističu, promenilo.

Uvideli smo da se deca danas ugledaju na ličnosti iz rijalitija, na problemati­čnu decu iz sredine. Mi želimo da mališanima vratimo kvalitetne uzore, da to opet budu njihovi vredni drugovi iz razreda koji marljivo uče. Cilj je da decu koja nemaju pravo na besplatnu užinu na ovaj način motivišemo da postignu bolji uspeh, ali i da istaknemo i nagradimo najvrednij­e đake - kaže Ivan i dodaje da je već primetio da se deca koja dolaze po besplatnu užinu osećaju ponosnije.

Otkako je akcija pokrenuta,

roditelji im često dolaze u pekaru da se raspitaju da li je to zaista istina, koju korist oni imaju od toga i zašto to uopšte rade. Kako kaže Dijana, Lukići su godinu dana razmišljal­i o takvom koraku, ali ideju su tek sada sproveli u delo, kada su finansijsk­i stali na noge.

Svi nas pitaju zašto svesno „bacamo” 500 dinara po detetu na nedeljnom nivou. Ovo je mali gest kojim ćemo, nadamo se, postići to da se pametna deca osete vrednom i da požele da ostanu u državi. Drago nam je što možemo nekome da pomognemo i mislim da ovo može biti efikasno za motivaciju dece. I mi imamo dva sina i želimo da oni odrastaju u sredini gde ljudi još čine lepe stvari jedni za druge bez posebnog razloga - kaže Dijana i dodaje da 14 mališana ima pravo na besplatne obroke.

Iako je akcija počela tek ovog meseca, već je urodila plodom. Radoš Mičić, sin Milene Mičić, učenik petog razreda, koji je od prvog do četvrtog razreda bio jak vrlodobraš, jedan je od mališana koje je ta akcija motivisala da više uče, kaže za „Alo!” ponosna majka.

Kada je video da njegova sestra Natalija zbog ocena ima nedelju dana nagradnih užina svakog meseca, a da od mene redovno dobija džeparac, Radoš je počeo samoinicij­ativno da se više trudi. Sad neće čak ni da ode na trening dok ne uradi domaći, jer želi da svojim uspehom zaradi džeparac za letovanje kao i njegova sestra kaže Milena i dodaje da se nada da će njihov primer poslužiti i drugim ljudima da se odvaže na takav ili sličan korak.

 ??  ?? Humani pekari: Dijana i Ivan Lukić
Humani pekari: Dijana i Ivan Lukić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia