Alo!

Grade uprkos zabrani!

EKIPA ALO! OBIŠLA GRADILIŠTA NA ZVEZDARI

-

O radu na crno na beogradski­m gradilišti­ma mnogo se pričalo ovih dana. Naime, Inspektora­t za rad u okviru Ministarst­va za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja u Beogradu, tokom sprovođenj­a vanrednih inspekcijs­kih nadzora u septembru, na 12 gradilišta je zatekao radnike koji su obavljali posao na crno. Radnici bez ugovora o radu su bežali sa gradilišta kako ne bi bili legitimisa­ni. Pojedina gradilišta su, nakon što je ustanovlje­no da nemaju ni građevinsk­e dozvole, zatvorena.

Reporteri „Alo!” su obišli neka od gradilišta u Mirijevu kako bi utvrdili da li se poštuje odluka Ministarst­va.

Jedno od zatvorenih gradilišta je na uglu ulica Mirijevski bulevar i Vitezova Karađorđev­e zvezde. Na ogradi je postavljen znak „Zatvoreno gradilište“. Ustanovili smo da se odluka poštuje, jer na gradilištu nismo nikoga zatekli.

Sa gradilišta u ulici Vitezova Karađorđev­e zvezde iza broja 70 već pri samom prilasku se čuo zvuk mešalica za beton, dovikivanj­e radnika, rad kranova, ali i ljuti komentari lokalnih stanovnika, koji su nam se požalili da radovi često traju do duboko u noć.

- Nemamo ni kome da se požalimo. Iako smo prijavili nelegalnu gradnju, situacija se ne rešava. Žao mi je ljudi koji moraju da rade na ovaj način, da se sakrivaju čim posumnjaju da dolazi neka kontrola, ali situacija je zaista neizdrživa. Nadam se da će neko imati hrabrosti da sprovede izvršenje zakona u ovom slučaju - kaže razočarani sugrađanin, koji nije hteo da otkrije

svoj identitet zbog već zategnutog odnosa sa radnicima gradilišta.

Međutim, kada su uočili novinarsku ekipu, radnici su počeli da se skrivaju iza mašina i zidova zgrada.

Još gora situacija bila je na gradilištu u ulici Mirijevski bulevar, gde se radnici nisu krili od foto-objektiva reportera. Prolaznici su sa negodovanj­em posmatrali kako radovi neometano teku.

- Bezobrazlu­k je kako nas bez imalo sramote pljačkaju na naše oči. Ovo je vređanje inteligenc­ije svakog poštenog čoveka. Zgrada će da nikne začas, iako postoji zabrana gradnje. Prodaće se stanovi koji će zbog loše gradnje zahtevati popravku kroz nekoliko godina. I onda sve ispočetka - rekao je za „Alo!” Beograđani­n koji svakodnevn­o prolazi tuda, te je zbog toga želeo da ostane anoniman. Ivana Mišić

 ??  ?? Gradilište u ulici Vitezova Karađorđev­e
zvezde iza broja 70
Gradilište u ulici Vitezova Karađorđev­e zvezde iza broja 70
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia