NATO gradi bazu u Albaniji!

Pista koju su gradili politički zatvorenici tokom pedesetih godina prošlog veka uskoro će postati centar operacija Alijanse za Zapadni Balkan

Alo! - - SVET - Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Nastavlja se NATO „osvajanja istoka“. Alijansa planira da albansku bazu u Kučovi, koja je već dugo vremena „groblje aviona, tačnije ’migova’“pretvori u vazduhoplovnu bazu.

Podsećanja radi, Albanija je 2005. penzionisala 224 sovjetska i kineska „miga“i od 2009. Italija i Grčka nadziru njen vazdušni prostor, a interesantno je da su tokom komunističke vladavine Kučovi zvali Staljinov grad.

- Baza je prvi otisak NATO na Zapadnom Balkanu, jer će Kučovu pretvoriti u prvu bazu Alijanse u regionu - izjavila je Olta Džačka, ministarska odbrane.

Kako se navodi, NATO će potrošiti više od 50 miliona evra za prvi stadijum radova na pretvaranju Kučove u bazu podrške za zalihe, logistiku, obuku i vežbe.

- Region kao celina je ušao u nepovratni proces evroatlantskih integracija - dodala je Džačka.

Na pisti, koju su osmislili sovjetski planeri, čuvajući dinamit ispod nje da bi je digli u vazduh ako padne u ruke neprijatelja, a izgradili politički zatvorenici pedesetih, čitave godine vladaju povoljni vremenski uslovi.

- Baza NATO će poboljšati odbrambene kapacitete države, a strani investitori će imati više poverenja u Albaniju. To će, takođe, biti dobro za zaposlenost u toj oblasti - rekao je 68-godišnji komandant vazduhoplovnih snaga u penziji Klement Alikaj.

NATO se utvrđuje na Balkanu: S ove piste će uskoro poletati i sletati američki avioni

Alijansa će za početak uložiti 50 miliona evra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.