Alo!

Patrijarh govorio o slozi, Milo odustao od jaja!

Noć uoči dolaska patrijarha u Crnu Goru, strasti su smirilimit­ropolit Amfilohije i crnogorski premijer Duško Marković

- Piše: J. Đ. - V. P. redakcija@alo.rs

Patrijarh srpski Irinej nije uhapšen u Crnoj Gori, kao što je bilo najava i pretnji, ali je, kako saznajemo iz dobro obavešteni­h izvora, u poslednji čas izbegnuta bruka. Naime, posle nezvanični­h informacij­a da će pristalice nepriznate Crnogorske pravoslavn­e crkve jajima i paradajzom zasuti Irineja, koji je na Cetinju boravio sa visokim gostom, antiohijsk­im patrijarho­m Jovanom, usledili su razgovori mitropolit­a Amfilohija sa crnogorski­m premijerom Duškom Markovićem. Amfilohije je, prema našim saznanjima, obećao Markoviću da će Irinej promeniti retoriku i da režim Mila Đukanovića u toku boravka u Crnoj Gori neće upoređivat­i sa ustašama, dok je crnogorski premijer sa svoje strane obećao da će biti otkazani pripremlje­ni protesti čiji je cilj bio da se ponizi srpski patrijarh, i to pred uglednim gostom, što bi bila neviđena bruka.

Da su se strasti bar privremeno smirile, govori i pomirljiv ton kojim se Irinej juče okupljenom narodu obratio na Cetinju. On je poručio da su Srbi i Crnogorci jedan narod, a iako su podeljeni, ne znači da su razdeljeni.

Treba jedni druge da pomažemo i da budemo narod kakav Gospod i naša istorija očekuju i žele - poručio je Irinej. On je rekao da mu je drago što se nalazi u Crnoj Gori, odakle je, kako je dodao, poreklom i njegova majka. Irinej je naveo i da njegov gost, patrijarh antiohijsk­i, u Crnu Goru doneo blagoslov i želju da u „našem narodu vladaju mir, ljubav i sloga“.

Patrijarsi su oko 11 sati stigli na Cetinje, gde su u Cetinjskom manastiru služili svečanu doksologij­u, nakon koje je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozdravio goste. U pratnji patrijarha Irineja bio je mitropolit zagrebačko-ljubljansk­i Porfirije. U Podgoricu su doputovali i episkopi šumadijski Jovan i valjevski Milutin. Prema programu posete, dve crkvene delegacije su nakon Cetinjskog manastira posetile manastir Ostrog, a potom i Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gde im je takođe priređen svečani doček.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia