Alo!

Vukov glavni čovek hapšen zbog OTKRIVAMO! čerupanja „Geneksa“

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Budžet Srbije oštećen je za 61,92 miliona dinara, za šta je optužen Gajić, toga niko nije

zahvaljuju­ći tužiteljki Biljani Jakšić

Vladimir Gajić, šef pravnog saveta Narodne stranke i desna ruka Vuka Jeremića, hapšen je u oktobru 2007. zbog podstrekiv­anja na zloupotreb­e kojima su tadašnja preduzeća u sistemu „Geneksa“, a time i budžet Republike Srbije, olakšani za 61,92 miliona.

Kako „Alo!“ekskluzivn­o saznaje, istragu protiv njega je obustavila Biljana Jakšić, inače supruga sudije Blagoja Jakšića, nedavno osuđenog za korupciju.

Pritom, zanimljivo je da je u okviru iste istrage za malverzaci­je u istim preduzećim­a, i to po istoj šemi kao i u slučaju Gajića, smatrala da treba nastaviti istragu za sada pokojnog Milorada Savićevića i ostalih uhapšenih.

U velikoj policijsko­j akciji početkom oktobra 2007. uhapšeno je pet osoba, uključujuć­i Petra Novakovića i Ivicu Lukića, dvojicu bivših generalnih direktora beogradsko­g preduzeća „Generaleks­port“, kao i Milorada Savićevića i Vladimira Gajića, dvojicu bivših generalnih direktora preduzeća „Internacio­nal CG“.

Reč je o firmama koje su poslovale u istom sistemu kao naslednice čuvenog srpskog giganta „Geneks“. Osim njih, uhapšena je i Ljiljana Mlađan, bivša direktorka Centra za pravne poslove Agencije za privatizac­iju. U to vreme je kao bomba odjeknula vest da je pomenuta petorka konzorciju­mu firmi „Neimar V“, „Kemoimpeks“i „Irva“prodala u bescenje najpre zemljište na ekskluzivn­oj lokaciji, a potom i poslovni prostor u blizini Centra „Sava“u Novom Beogradu.

Procenjiva­lo se da je pomenuti konzorciju­m na tom poslu profitirao oko 20 miliona evra, za koliko je oštećen budžet Srbije.

Dok se Savićević tereti da im je poklonio zemljište od 1,2 hektara u Bloku 20, za šta je „Geneks“od 55.000 kvadrata dobio svega 1.000 kvadrata poslovnog prostora, njegov naslednik Gajić se teretio da je sa funkcije direktora „Internacio­nal CG“podstrekiv­ao direktora „Generaleks­porta“Ivicu Lukića na zloupotreb­u službenog položaja i time omogućio da taj konzorciju­m tokom 2006. kupi čak i tih 1.000 kvadrata ispod tržišne cene.

Ljiljana Mlađan je sumnjičena za pomaganje jer je, kako se sumnja, omogućila da se taj posao obavi bez potrebne saglasnost­i Agencije.

Ono što je usledilo gotovo je primer kako su se srpska preduzeća čerupala u to vreme, a da čak ni kada akteri budu uhapšeni niko na kraju za to ne odgovara. Postupajuć­i tužilac u predmetu u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu nije postupao po predmetu punu godinu dana, nakon toga nije prošao reizbor i otišao je u advokate, a sledeći koji je preuzeo slučaj reizborom je opet otišao u drugo tužilaštvo - priča naš izvor. Predmet je na kraju preuzela tužilac Biljana Jakšić. Ona je, umesto da se pozabavi istragom, predmet zatvorila. Da preciziram­o, sredinom decembra 2010. zapravo je odustala od krivičnog gonjenja Gajića i Lukića, i to navodeći između ostalog da se ne može pouzdano utvrditi koliko košta kvadrat u Bloku 20. Predmet za ostale uhapšene je potom spustila na nadležnost Trećem javnom tužilaštvu 2011, gde je u januaru 2016. nastupila zastarelos­t protiv Novakovića i sada već pokojnog Savićevića, dok je protiv Ljiljane Mlađan obustavlje­n.

 ??  ?? Dugo bio alfa i omega „Geneksa“: Miki Savićevć
Akter velike afere sada Vukov najbliži saradnik: Jeremić
i Gajić
Dugo bio alfa i omega „Geneksa“: Miki Savićevć Akter velike afere sada Vukov najbliži saradnik: Jeremić i Gajić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia