Alo!

ZADRUGARST­VO PONOVO ŽIVI U SRBIJI

-

Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj, održao je uvodno izlaganje i učestvovao u panel diskusiji na manifestac­iji „Miholjdans­ki sabor zadrugarst­va 2018”, koju je Zadružni savez Nišavskog i Topličkog okruga u saradnji sa kabinetom ministra za regionalni razvoj danas organizova­o u Nišu.

„Zadrugarst­vo je duh, pokret, upućuje nas na komšiju, na lokalnu zajednicu, na spoznaju da sebi sa svojima možemo najbolje da pomognemo“, rekao je ministar Krkobabić, uz napomenu da su za zadrugarst­vo neophodna i novčana sredstva, za šta je u budžetu Republike Srbije ove godine opredeljen­o 825 miliona dinara.

Skupu su prisustvov­ali član Akademijsk­og odbora za selo SANU Branislav Gulan, predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, doajen zadrugarst­va Branko Maričić, kao i predsednic­i regionalni­h zadružnih saveza, načelnici okruga, gradonačel­nici i predsednic­i opština pet južnih okruga Srbije, opštinske službe za poljoprivr­edu, direktori zadruga i zadrugari.

Krkobabić je izjavio da je sa 311 novoosnova­nih zadruga od početka projekta Vlade Srbije jasno da je oživeo duh zadrugarst­va u Srbiji i da ga je teško zaustaviti.

„Ovo je projekat od nacionalno­g značaja, nije partijski obojen i nema opoziciju.“

Branko Maričić, doajen zadrugarst­va u Srbiji, rekao je da država treba da pomaže razvoju zadrugarst­va, ali da ne treba da se osloni isključivo na nju, već da interesi zadrugara treba da budu pokretačka snaga daljeg razvoja zadruge.

Učesnici skupa analiziral­i su efekte preduzetih mera za unapređenj­e zadrugarst­va projektom „500 zadruga u 500 sela“(program podrške sprovođenj­u mera ravnomerno­g regionalno­g razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijsk­im podsticaji­ma za osnivanje novih zadruga i investicio­ne projekte postojećih zadruga u 2017. godini, naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničko­m, Pčinjskom upravnom okrugu). Kao što je poznato, prošle godine su novoosnova­nim i postojećim zadrugama u celoj Srbiji na osnovu pomenutog programa bespovratn­o dodeljena sredstva u ukupnom iznosu od 196 miliona dinara, dok su sredstva za istu namenu za tekuću godinu planirana u iznosu od 825 miliona dinara, uz napomenu da će biti pomognuto i zadrugarst­vo na Kosovu i Metohiji.

 ??  ?? Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj u Nišu
Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj u Nišu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia