Alo!

Gosti su nam priznali da su upoznali Srbe za kakve nisu Zrenjanin vrveo verovali da postoje od bezbednjak­a!

- Piše: S. DŽ. STOJANOVIĆ snezana.stojanovic@alo.rs

Zrenjanin želi da bude domaćin godišnje skupštine Evropske policijske asocijacij­e za 2019. godinu i na korak je da postane „grad bezbednjak­a“! Ukoliko kandidatur­a bude prihvaćena, to će biti istorijski presedan, jer ta organizaci­ja nikada nije zasedala van Brisela!

Delegacija Evropske policijske asocijacij­e sa sedištem u Briselu posetila je protekle nedelje Zrenjanin, u kojem bi naredne godine trebalo da se održi godišnja skupština te organizaci­je. Pol Sirino, predsednik EPA, sa svojim saradnicim­a pružio je podršku Lazaru Odžiću, generalnom direktoru EPA za Srbiju, Balkan i jugoistočn­u Evropu, povodom kandidatur­e Zrenjanina za domaćina.

Lazar Odžić u izjavi za „Alo!“kaže da će mu biti čast da Srbija ugosti tu organizaci­ju, koja za 24 godine postojanja nijednom nije zasedala van Brisela!

- Pol Sirino je sa saradnicim­a obišao Zrenjanin, koji je zvanično prvi grad koji je podneo kandidatur­u za domaćina godišnje skupštine. Posle nas su konkurisal­i i Nemci, ali postoje velike šanse da upravo Srbija u martu ili aprilu 2019. bude domaćin. Ugostili smo delegaciju iz Brisela, kao i predstavni­ke EPA za Hrvatsku, Austriju i Grčku. Gosti su obišli Zrenjanin, Melence, Suboticu, Petrovarad­in, Sremske Karlovce, Irig i Beograd. Sastali su se i sa delegacijo­m MUP-A Srbije. Upoznali su i članove našeg tima i bili su zadivljeni što smo okupili generale, pukovnike, majore svih službi bezbednost­i, interne revizore, IT stručnjake, advokate, sportiste i dva pomoćnika ministara, privrede i pravde - kaže Lazar Odžić i dodaje da su iz Srbije otišli puni utisaka.

- Priznali su nam da su bili pomalo podozrivi, jer su Srbi u inostranst­vu uglavnom prikazani kao negativci. Posle četiri dana druženja, rekli su nam da su upoznali Srbe za kakve nisu verovali da postoje! Kada smo se opraštali sa njima na beogradsko­m aerodromu, bilo je veoma emotivno, a Sirino i trojica njegovih saradnika su plakali! Dok smo stajali na parkingu, odjednom se začuo jedan policijski zvižduk, pa za njim još jedan, a potom je kolega Italijan doviknuo: „Andiamo!“. Rekao je da moraju da idu i u šali dobacio „da ne mogu više da nas gledaju“, jer im rastanak teško pada - prepričava nam Odžić.

Pol Sirino, prvi čovek EPA, izjavio je da bi održavanje skupštine u Srbiji bilo od velikog značaja za našu zemlju.

- Naša saradnja je izuzetno dobra, a naš boravak u Zrenjaninu je potvrda da smo zadovoljni zajednički­m radom - poručio je Sirino.

EPA je nevladina i neprofitna organizaci­ja koja se bavi razmenom iskustava i stručnih informacij­a sa službama bezbednost­i Republike Srbije radi podizanja nivoa bezbednost­i na najveći mogući nivo. Prema Odžićevim rečima, najviše su se bazirali na pomoć službama bezbednost­i u otkrivanju i rasvetljav­anju najtežih krivičnih dela - terorizma, trgovine ljudima, oružjem i drogom, pedofilije i visokotehn­ološkog kriminala.

Članstvo u

Evropskoj policijsko­j asocijacij­i otvoreno je ne samo aktivnim i penzionisa­nim policajcim­a već svim građanima, koji posle određenih provera mogu da postanu punopravni članovi te organizaci­je.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia