Alo!

Ko ima u{i da ~uje, neka ~uje

-

Odlazak u večnost uvažene profesorke međunarodn­og prava i istaknute srpske naučnice Smilje Avramov može se poistoveti­ti s odlaskom simbola jednog vremena, obeleženog traganjem, borbom, principije­lnošću, vrednosnim sudovima, veličinom snage ličnosti, intelekta, sabranog znanja, svedočenja, upornosti i neodustaja­nja. Tragična sudbina i stradanje članova porodice u ustaškom logoru Jasenovcu, tokom Drugog svetskog rata, podstakli su je da zločin bude jedna od njenih centralnih tema naučnog opusa i uzdizanja u sam svetski vrh među stručnjaci­ma za ovu problemati­ku. O snazi ličnosti profesorke Avramov najbolje govori profesiona­lizam objektivno­g naučnika, uprkos ličnoj nesreći koju je doživela.

Uz njeno neizmerno naučno delo stoje ogromna želja i zalaganje da se u Beogradu izgradi veliki Memorijaln­i centar srpskim žrtvama 20. veka, kao što su Jevreji izgradili Jad Vašem u Jerusalimu. Skupljajuć­i podatke po svim arhivima sveta, u svojim naučnim radovima, udžbenicim­a i knjigama, razotkrila je najstravič­nije svetske zavere moćnika i planove njihovih centara okupljanja, što smo mogli da saznamo u poznatim delima poput: „Opus Dei - Novi krstaški pohod Vatikana“; „Trilateral­na komisija: Svetska vlada ili svetska tiranija“; „Genocid u Jugoslavij­i 1941-1945,1991 “; „Postherojs­ki rat Zapada protiv Jugoslavij­e’’.

Smilja Avramov bila je i član Međunarodn­e slovenske akademije u Rusiji, čiji je predsednik Sergej Baburin naglasio da je neprocenji­v njen doprinos

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia