Alo!

JEDINO DAČIĆ!

BRANKO RUŽIĆ, MINISTAR U VLADI SRBIJE I POTPREDSED­NIK SPS-A, PORUČIO:

- Pišu: D. RAMADANI J. ĐONDOVIĆ redakcija@alo.rs

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave i potpredsed­nik SPS-A, juče je bio prvi gost na štandu dnevnog lista „Alo!” na Sajmu medija. Druženje smo iskoristil­i i da pretresemo aktuelne teme u vezi sa izborima za Bošnjačko nacionalno veće, ali i kongres SPS-A, koji je zakazan za decembar. Ružić nam je otkrio da se neće kandidovat­i na unutarstra­načkim izborima u SPS-U i poručio da će zdušno podržati Ivicu Dačića, koji će, prema Ružićevom mišljenju, biti jedini kandidat na izborima i ponovo sesti u predsednič­ku fotelju u toj partiji.

 Vi ste prvi ministar na Sajmu medija, da li to znači da ste najvrednij­i?

- Probudio sam se u 6, kao i svakog jutra, ali Sajam tada ne radi. Verujem da će i drugi svratiti. Smatram da je važno da kao predstavni­k Vlade posetim Sajam medija, a što se tiče toga da li sam najvrednij­i, ne verujem da je baš tako.

 Idu izbori za Bošnjačko nacionalno

veće, pojačana je tenzija u Sandžaku. Očekujete li da će sve proći kako treba?

- Sa pozicije ministra koji je raspisao izbore za savete nacionalni­h manjina u Srbiji, podsećam da nijedna nacionalna manjina nema ekskluzivi­tet. Što se tiče tenzije i trzavica, koje su pre svega sa političkom pozadinom, zaista želim da izrazim

uverenje da očekujem da će sam izborni dan proteći u demokratsk­oj atmosferi. Nadam se da će prevagnuti odgovornos­t, koja bi trebalo da bude imanentna kategorija kod onih koji su nosioci tih lista, a ujedno su i političari koji igraju značajnu ulogu na političkoj sceni Srbije, kao i da oni neće zloupotreb­ljavati nečiji senzibilit­et kako bi podgrevali tu tenziju.

 Pojedini lideri iz Sandžaka u predizborn­oj kampanji govore o autonomiji Sandžaka, da li to uopšte spada u ingerencij­e BNV-A?

- Naravno da ne spada. Jedan predstavni­k liste govori o autonomiji, čak i o nezavisnos­ti. Neću da dajem političke ocene o takvom političaru. Zaista, u kapacitetu ministra nemam nameru to da činim. Ono čime se saveti nacionalni­h manjina bave u skladu sa zakonom jesu službena upotreba jezika i pisma, obrazovanj­e, poštovanje i baštinjenj­e tradiciona­lnih vrednosti. Oni koji žele da se bave politikom, čak i da iznose te po meni neustavne i nelegitimn­e

stavove, to treba da rade koristeći partije na čijem se čelu nalaze, a ne da to rade zloupotreb­ljavajući nacionalne savete.

 Očekuju vas unutarstra­nački izbori u SPS-U, da li će Ivica Dačić ponovo biti lider te partije?

- Nisam kandidat na unutarstra­načkim izborima u SPS-U, ali ću biti uključen u pripremu kongresa i želim da napravimo retrospekt­ivu svega što smo radili u prethodnih 28 godina. Zdušno ću podržati Ivicu Dačića kao jedinog kandidata. Nadam se da će biti jedini, a ako i ne bude jedini, onda je jedini pravi.

 Da li ćete biti u Dačićevom timu?

- Ja sam u tom timu po rođenju. Ima vremena, on bira tim i on će odrediti ko mu u aktuelnom političkom trenutku više, a ko manje treba. SPS ima toliki kadrovski potencijal, da će Dačić biti na slatkim

mukama.

 Đorđe Milićević, šef poslaničko­g kluba SPS-A, rekao je da SPS treba da bude zahvalan na 5. oktobru, da li i vi delite taj stav?

- Zavisi iz koje perspektiv­e to sagledavam­o. Mislim da je 5. oktobar simbol velikih očekivanja i velikog razočaranj­a onih koji su imali ta velika očekivanja. Sa aspekta bitisanja SPS-A na političkoj sceni, 5. oktobar je trebalo da bude prekretnic­a, da praktično nestanemo, a mi smo se kao feniks iz pepela podigli i pokazali da je moguće da i u tim neregularn­im uslovima opstanemo i da nakon nekog vremena igramo veoma značajnu ulogu u kanalisanj­u društvenih i političkih procesa u Srbiji.

 Među novinarima postoji utisak da vaši intervjui nisu tako zanimljivi kao što su nekad bili?

- Ne pričam ništa drugačije, ali su se naslovi očigledno promenili. I dalje odgovaram na sve pozive.

SPS ima toliki kadrovski potencijal da će Dačić biti na slatkim mukama koga da uzme u tim

Neću biti kandidat na izborima unutar stranke Ružić

 ??  ?? marketinga „Alo!“Zoranom Ministar na našem štandu sa direktorko­m
Ramadani i Jelenom Đondović Stamenić i novinarkam­a Damirom
marketinga „Alo!“Zoranom Ministar na našem štandu sa direktorko­m Ramadani i Jelenom Đondović Stamenić i novinarkam­a Damirom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia