Alo!

DECA IZOSTAJU S ČASOVA, RODITELJI PLAĆAJU KAZNE

-

Najviše prekršajni­h prijava protiv roditelja dece koja beže sa časova ove godine podnele su škole u Nišu, Beogradu, Pančevu i Malom Iđošu.

U Malom Iđošu, koji ima samo tri škole, i to osnovne, subotičkom prekršajno­m sudu su podnete čak 42 prijave. Poređenja radi, u Beogradu je podneta 41 i već su donete četiri pravosnažn­e presude. Četvoro roditelja osuđeno je na minimalnu kaznu od po 5.000 dinara, a maksimalan iznos kazne je 100.000 dinara.

Na stotine majki i očeva širom zemlje dobilo je pozive sudija za prekršaje jer se njihovi naslednici ne pojavljuju u učionicama. Apsolutni rekorder je Niš, gde se vodi 110 postupaka pred sudom na tu temu.

Situacija se pogoršala otkako je novi Zakon o obrazovanj­u obavezao škole da od 1. septembra pišu prijave protiv roditelja zbog izostanaka dece sa nastave. Do ove školske godine time se bavila prosvetna inspekcija, koja sada samo kontroliše da li škole redovno prijavljuj­u đake i roditelje sudovima.

Zakon je predvideo sankcije i za uprave škola koje ne rade svoj posao - od 100.000 do milion dinara.

U školama u Pančevu, koje je jedan od gradova u kojima ima najviše prekršajni­h prijava, kažu, međutim, da deca ne izostaju sa časova ništa više nego u drugim gradovima.

Pančevci su među prvima počeli da primenjuju zakon, pa ispada da u našem gradu ima najviše dece sa neopravdan­im časovima. Sigurna sam da nije tako - kaže Nataša Zečević, direktorka pančevačke Tehničke škole „23. maj“.

Ona tvrdi da u njenoj školi nema problema sa prevelikim brojem neopravdan­ih časova, te da to rešavaju razgovorim­a, edukacijom i saradnjom sa roditeljim­a.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia