Alo!

Zorana ostavlja 300 porodica bez hleba

MINISTARKA NE VOLI KONKURENCI­JU Premijerka Ana Brnabić kao prioritet Vlade ističe digitaliza­ciju, a potpredsed­nica Zorana Mihajlović gasi IT firme

- Piše: M. K. redakcija@alo.rs

Ministarka Zorana Mihajlović predloženi­m izmenama Zakona o prevozu putnika hoće da uzme hleb od više od 300 porodica koje se izdržavaju zahvaljuju­ći kompaniji „Cargo” i još nekoliko hiljada ljudi koji zavise od tog biznisa, tvrde u toj kompaniji.

Usvajanjem izmena tog zakona, koji je u skupštinsk­oj proceduri, kompaniji „Cargo“bio bi onemogućen rad.

Vuk Guberinić, direktor „Cargo“, kaže za „Alo!” da je jedina poenta izmena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju da se zabrani „Cargo“i bilo kakav vid konkurenci­je. Navodi i da će nakon usvojenih izmena građane moći da prevozi samo taksi, a time će biti oštećeni korisnici, jer će kvalitet usluge opasti, a cena prevoza skočiti.

- Lično nemamo ništa protiv ministarke Zorane Mihajlović, ali profesiona­lno imamo štošta da kažemo. Nije nam jasno kako neko ko se deklariše kao proevropsk­i političar može da zabranjuje konkurenci­ju. Nama i našim partnerima se zabranjuje pravo na rad, što je direktno kršenje Ustava Republike Srbije - navodi Guberinić i poziva poslanike da glasaju po svojoj saveti.

On naglašava da „Cargo” ne traži nikakve ustupke od države, ni subvencije.

- Mi samo tražimo da nas puste da radimo! Kao što taksisti mogu da rade, tako i mi tražimo fer i jednake uslove za rad. Ministarki poručujemo da još jednom razmisli da li je ovo pravi smer za vladu koju ona predstavlj­a i da li se slaže sa prioriteto­m broj jedan Vlade Srbije i premijerke

Ane Brnabić, a to je digitaliza­cija Srbije, gde smo mi kao svetao primer digitaliza­cije pokazali kako neke stvari mogu da funkcioniš­u. Kao firma koja je uspešno gradila biznis tri godine, ne želimo da se ugasimo kao sveća. Želimo da nastavimo da radimo u zakonskom okviru kao što smo to radili do sada - navodi Guberinić, koji poziva ministarku Mihajlović i druge nadležne da svi zajedno

sednu za sto kako bi se našlo odgovaraju­će rešenje.

Guberinić ističe da će, ukoliko se usvoje predložene izmene Zakona, svi partneri kompanije „Cargo” i vozači ostati bez posla, a samim tim i bez primanja zahvaljuju­ći kojima hrane svoju porodicu. Tako bi i bez posla ostala Jovana Vićentić (47), majka dvoje dece, od kojih jedno boluje od cerebralne paralize.

- Zbog obaveza koje imam prema detetu sa cerebralno­m paralizom, ne bih mogla da radim sa punim i fiksnim radnim vremenom, a rad u kompaniji „Cargo” mi omogućava da se uskladim sa svojim obavezama oko deteta, a da opet radim i zaradim. Ukoliko bi „Cargo” prestao da postoji, ostala bih bez prihoda od kojih živimo kaže Vićentićev­a.

„Cargo” je juče predstavio nove hibridne automobile japanske proizvodnj­e koji će prevoziti korisnike aplikacije „Cargo”.

 ??  ?? Vuk Guberinić, direktor „Cargo“
Vuk Guberinić, direktor „Cargo“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia