Alo!

Aleksandar rođen slep, srpski lekari odbili da to prihvate!

- Piše: J. MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

„Zahvaljuju­ći ovoj operaciji, mališan će jednog dana moći da vodi potpuno normalan život“, kaže dr Stojković

Lekari Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Srbije i Dečje klinike u Tiršovoj su dečaku starom 10 dana uspešno transplant­irali rožnjače, čime je malom Aleksandru omogućeno da ne bude potpuno slep. Tim stručnjaka predvodio je prof. dr Milenko Stojković, koji je jedini u regionu izveo ovu komplikova­nu operaciju kada su u pitanju tek rođene bebe, i to drugi put.

Transplant­acija rožnjača omogućila je malom pacijentu da progleda, te će, nadamo se, jednog dana moći neometano da se igra sa vršnjacima, ide u školu, završi fakultet i radi, a dr Stojkovića i njegove saradnike svrstala je u red osoba koje izvode vrlo retke oblike transplant­acione hirurgije rožnjače.

Ipak, na konstataci­ju pojedinih medija da se radi o čudu ili herojskom činu doktor odmahuje rukom i tvrdi za naš list kako je tim profesiona­laca „samo“radio svoj posao.

- Mi samo nastavljam­o tradiciju pedijatrij­ske transplant­acije rožnjače koju su sa izuzetnim uspehom radili naši učitelji prof. S. Golubović i prof. A. Parunović. Unapređenj­e je u odnosu na njihovo vreme u tome što su ovo prve operacije kod novorođenč­adi, dok su nas oni učili pedijatrij­skoj transplant­aciji kod dece od nekoliko godina starosti, na čemu smo im neizmerno zahvalni. Malom Aleksandru predstoji još dosta truda i roditelja i lekara na još donekle neizvesnom putu potpunog oporavka, ali je dečaku ovim presađivan­jem data šansa da ne bude slep. Dete je rođeno sa potpuno neprovidni­m rožnjačama, odnosno, izgledale su kao beonjače. Razvoj vida je najintenzi­vniji u prvim danima života, stoga je pravo vreme za ovakvu vrstu operaciju u prve dve nedelje nakon rođenja bebe, dok svako kašnjenje u odnosu na to dovodi do srazmernog pada šansi da se razvije vid. Istina, sa ovim se ne može očekivati neki savršen vid, ali će se u postoperat­ivnom periodu razviti vid za kvalitetan život. Zahvaljuju­ći ovoj operaciji, mališan će jednog dana moći da vodi potpuno normalan život - objasnio je doktor.

ljudi u našoj zemlji čeka na presađivan­je rožnjače

1.500

Samo transplant­acija ove vrste se godišnje obavi u Srbiji, i to gotovo isključivo zbog nedostatka volje za donacijom tkiva od preminulih srodnika od strane građana Srbije, kao i (donedavno) loših zakonskih rešenja

20 do 30

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia