Alo!

PRESADILI ROŽNJAČU BEBI STAROJ SEDAM DANA

-

Naš sagovornik ističe da se radi o vrlo komplikova­noj intervenci­ji, koju stručnjaci u zemljama koje s u mnogo bogatije od naše često izbegavaju da rade. - Ovo su neobične situacije, kada radite transplant­aciju kod bolesti koja se smatra najtežom za transplant­aciju u dečjem uzrastu. Opasnost od komplikaci­ja koje mogu da nastanu tokom same operacije

prati stanje i razvoj Doktor Stojković danas

ima jednu i po vida malog Janka, koji trenutno

u igri sa vršnjacima. Naime, godinu i bezbrižno uživa

samo sedam dana urađena tom mališanu je sa

što je bio ujedno transplant­acija rožnjače,

zemlji, a i šire. i prvi zahvat te vrste u našoj

zabrinut za Lekar ističe da je bio veoma

naš sagovornik ishod obe operacije. Međutim,

na svoje ne krije da je ponosan

kao tadašnje saradnike, baš i na tim koji je vratio vid

Aleksandru. je po poznatoj statistici veoma velika u odnosu na druge bolesti kod kojih se izvodi transplant­acija kod dece a još više u odnosu na transplant­aciju kod odraslih. Međutim, sve je proteklo u najboljem redu ukazao je šef transplata­cionog tima.

Uprkos ovoj činjenici, Aleksandar je tek na početku dugog puta sa neizvesnim ishodima, ističe doktor. Stoga će verovatno biti neophodne još neke operacije kako bi mali heroj mogao neometano da koristi oči.

Klinika za očne bolesti KCS ima spreman tim za transplant­aciju, ali u konkretnom slučaju, pošto je u pitanju bila beba, lekari su sarađivali sa stručnjaci­ma iz Tiršove, koji su u pomoć priskočili potpuno volontersk­i.

- Asistirali su mi dr Ranko Gvozdenovi­ć i dr Goran Damjanović, a dr Tanja Kalezić je uradila prvu postoperat­ivnu kontrolu. Osim toga, pored naših, pridružio nam se i anesteziol­og iz Tiršove - dr Volođa Stanković. U operaciono­j sali bilo nas je osam, uz dva naša biologa iz Očne banke. Veliki entuzijaza­m lekara, uz stručnost i spremnost, doprineli su da operacija sa visokim stepenom rizika protekne besprekorn­o - priča dr Stojković i dodaje da mu je bila čast da radi sa takvim timom, a da su svi zadovoljni kako se mali pacijent oporavlja.

Naš sagovornik je ukazao i na značaj doniranja organa, navodeći upravo Aleksandra za primer, gde je u konkretnom slučaju donor u potpunosti promenio dečakov život.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia