Alo!

Varoš đavolja, a voda vilina

- Piše: T. STEVANOVIĆ redakcija@alo.rs

Od nedavne nominacije za listu „novih sedam svetskih čuda“Uneska, izuzetno stvaralašt­vo prirode na obroncima Radan planine - Đavolja varoš, svakodnevn­o je stecište turista iz zemlje i inostranst­va.

Legenda kaže da su tu u obliku 202 kamene kupole smestili „okamenjeni podnapiti svatovi“, koji napivši se vode s Radanskih izvorišta, prevareni đavoljom voljom, rešiše da privenčaju brata i sestru. Voda tada od stida pocrvene na izvoru, a svatovi se skameniše od bruke.

Druga pak legenda ističe da se i sam đavo, ophrvan iznenadnom glavoboljo­m, uspavao na kamenom visu i kada se probudio, glavobolje više nije bilo. Tu, na tom kamenom visu, temelj je Crkve Svete Petke, a koga jako zaboli glava, kažu vernici, neka odmah prilegne uz temelje bogomolje, a maramu na kojoj je držao glavu na kamenu neka zaveže u čvor na stubištu nekadašnje crkvene porte i - glavobolja će nestati.

Putujući dalje davno prosečenim, ali do dana današnjeg nezavršeni­m šumskim putem sa druge strane planine u kanjonu Gajtanske reke, putnik nailazi na skriveni izvor Viline vode. Pre dvadesetak godina, navodno slepa starica Petrija Ivanović iz obližnjeg Podujeva otkrila je njene blagodati, progledavš­i odmah posle ispiranja očiju ovom, kako mnogi veruju, lekovitom vodom.

Hiljade nevoljnika iz bivše Jugoslavij­e hrlilo je obroncima Radan planine u pravcu Vilinih voda, a bilo je, kažu tamošnji gorštaci, i namernika iz Kanade, SAD i zapadne Evrope.

Inače, više od godinu dana prošlo je kako su predsednic­i opština Kuršumlija i Medveđa potpisali protokol o zajedničko­m učešću dveju varoši u izgradnji puta koji bi spajao navedene destinacij­e, pa bi putnici pored Đavolje varoši videli i dva lepa izvorišta - Dobra voda i Viline vode - kao i čuveno arheološko nalazište Caričin grad - Justinijan­a prima, nadomak Lebana, prestonog mesta velikog rimskog imperatora. Od tog arheološko­g nalazišta do Prolom banje valja izgraditi dodatnih dvadesetak kilometara puta, koji vodi kroz samo središte senovite planinske lepotice.

Put bi putnika namernika doveo i do Rudnika zlata, olova i cinka „Lece“, u gornjem toku reke Jablanice, u čijem se podnožju nalaze zaboravlje­na sela bez stanovnika, koji su sa propadanje­m rudnika krenuli u beli svet i tamo ostali.

 ??  ?? Jedno od poznatih izvorišta Čudo prirode: Đavolja varoš
Jedno od poznatih izvorišta Čudo prirode: Đavolja varoš
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia