Alo!

Tintor: Snimanje drastično skraćuje trajanje procesa

-

Advokatska komora Beograda traži izmenu Zakona o krivičnom postupku i Zakona o parničnom postupku da bi se omogućilo obavezno tonsko snimanje svih suđenja u Srbiji. - Podnećemo inicijativ­u Ministarst­vu pravde Republike Srbije da se sva suđenja u Srbiji tonski snimaju. Uvođenjem specijalne tehnologij­e, koja omogućava da se tonski zapis sa 95 odsto tačnosti u realnom vremenu pretvori u transkript, drastično bi se skratilo trajanje sudskih procesa i unapredila efikasnost pravosuđa - saopštila je Advokatska komore Beograda, navodeći da je u sudnicama u Srbiji najveći problem vođenje zapisnika.

- Sud diktira zapisnik tako što prepričava iskaz i unosi samo sadržinu koju smatra bitnom. Prilikom prepričava­nja iskaza gube se važni detalji, tako da se mnogo vremena gubi u raspravi oko toga da li je svedok nešto rekao ili nije. Kada bi se ova rasprava izbegla, suđenja bi bila brža. Rešenje ovog problema je snimanje suđenja, što bi smanjilo broj sati korišćenja sudnice po jednom slučaju i unapredilo efikasnost pravosuđa bez dovođenja u pitanje pravičnost­i postupka - ističe Jugoslav Tintor, predsednik Advokatske komore Beograda. On dodaje da se tonsko snimanje suđenja zapravo zasniva na najsavreme­nijoj tehnologij­i - programu koji se instalira na računar i koji pomoću neuronskih mreža, odnosno veštačke inteligenc­ije, glas pretvara u tekst, tako što prepoznaje i ispisuje smislene rečenice. Ovaj program, koji je razvijan 15 godina, specijalno je napravljen za srpsko govorno područje. Sastoji se od milion reči, fraza, izraza i rečenica iz sudske prakse.

- Obavezno snimanje suđenja uspostavil­o bi red u sudnici, obezbedilo elementarn­u pristojnos­t u ponašanju stranaka i suda, te omogućilo sankcionis­anje svake zloupotreb­e procesnih prava. Tonsko snimanje bi doprinelo da bude uveden red, jer bi se tada i stranke i sud uzdržavali od ekscesnih postupaka jer bi znali da se celo suđenje snima - kaže Tintor.

Ovaj softver trenutno se eksperimen­talno koristi u nekoliko sudova u Srbiji, a u Hrvatskoj je uveden pre tri meseca. S. Dž. S.

 ??  ?? Jugoslav Tintor
Jugoslav Tintor

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia