Alo!

ISTINA O ATENTATU NA VUČIĆA

- Piše: NIKOLA ŽUNIĆ redakcija@alo.rs

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske i novoizabra­ni srpski član Predsedniš­tva BIH, ocenio je da je pobeda kandidata SNSD-A na opštim izborima „briljantna“i da „govori o našoj snazi“.

- Birači su na izborima ocenili i moj rad i rad Željke Cvijanović. Ovo je bila najmasovni­ja i najveća pobeda. I ja i Željka smo glavne protivkand­idate ostavili daleko iza sebe, Ivanić je imao 80.000 glasova manje od mene, a Željka je pobedila Vukotu Govedaricu sa 35.000 glasova razlike. To dovoljno govori o tome kome građani Srpske veruju.

 Čime ćete se rukovoditi u Sarajevu?

- Moj primarni interes je da tamo predstavlj­am Republiku Srpku i Srbe. Srpski narod, koji me je izabrao, traži da se borim za RS, za njenu neupitnost, i to ću neumoljivo raditi. Tražiću i demilitari­zaciju BIH. Ova vojska nikome ne služi i to je bacanje novca građana.

 Izjavili ste i da ćete tražiti konačno rešavanje napada na Aleksandra Vučića u Srebrenici?

- Sramni pokušaj ubistva Aleksandra Vučića ostao je nerešen zato što to nisu hteli sarajevski krugovi, podržani srpskim

poltronima. Oni koji su to mogli da reše - nisu, i veoma ću energično postaviti i tražiti da se reši to pitanje. Policija Republike Srpske je to istražila i kada je dokumentac­ija predata u Sarajevo, onda je nestala.

 Kako ćete sarađivati sa Džaferović­em i Komšićem, s obzirom na njihove stavove i ratnu prošlost?

- Njihova prošlost se zna. Džaferović je bio svedok ubistava Srba, koja nije sprečio, iako je kao načelnik Centra bezbednost­i Zenica to mogao. Komšić je nosilac Zlatnog ljiljana za zalaganje u borbi protiv Srba. Nemam ja potrebe da sa njima sarađujem, ima poslovnik o radu, koji će se morati promeniti jer ga je nametnuo visoki predstavni­k. Zastava Republike Srpske mora da bude tu, jer ja sam srpski predstavni­k iz RS i zato ću odmah na prvoj sednici Predsedniš­tva tražiti promenu poslovnika.

 Pritisci na vas ne jenjavaju, prete vam novom optužnicom protiv vas, koja se priprema u Sarajevu?

- To je tačno. Iz američke ambasade u Sarajevu stalno se vrši pritisak. U Tužilaštvu BIH su godinama sedeli američki ljudi. Hasan Pleh, koji je američki državljani­n, bio je glavni za odlučivanj­e ko će biti optužen. Imamo sada neke „važne“Srbe u Sarajevu, kojima obećavaju imenovanje tužioca pod uslovom da odmah podignu optužnicu protiv Milorada Dodika.

 Imali ste susret sa Draganom Čovićem, koji je rekao da se vlast

u BIH ne može formirati dok se ne promeni izborni zakon?

- Čović vodi borbu za Hrvate i verovatno će biti problema oko formiranja vlasti u Federaciji i BIH. Mi u Republici Srpskoj brzo ćemo formirati našu vlast. Samo treba da se zvanično proglase rezultati izbora i mi ćemo u zadatim rokovima formirati skupštinu, vladu, sve organe i usvojiti budžet za iduću godinu. SNSD će predvoditi

Vladu RS kao i do sada. Naša koalicija traje 20 godina, ali bilo je nekih ljudi koji su se pokazali nekorektni­m u izborima i mi ne želimo da ih vidimo u koaliciji. Mangupa ima i u DNS-U i u SNSD-U. Nekoliko njih je već smenjeno, još neki su na dnevnom redu. Elementarn­a stvar je da se poštuje koalicioni dogovor, što pojedinci nisu činili. To nećemo da tolerišemo. Do kraja ćemo to raščistiti.

 ??  ?? MINISTAR O IZJAVI SENATORA PUŠKOVA O KIM
Srpska lista ju je optužila za saradnju sa strancima: Rada Trajković
Aleksej Puškov
MINISTAR O IZJAVI SENATORA PUŠKOVA O KIM Srpska lista ju je optužila za saradnju sa strancima: Rada Trajković Aleksej Puškov
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia