Alo!

LJUBOV SOKOLOVA DOŠLA NA STUDIJE I ZALJUBILA SE U SRBIJU RUSKINJA U NIŠU PIŠE DOKTORAT I KUVA AJVAR

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Ljubov Sokolova je s Univerzite­ta u Belgorodu u Rusiji u Niš stigla pre tri godine u okviru razmene studenata da na Mašinskom fakultetu završi master, a onda je upisala doktorske studije i njen boravak se produžio.

„Ideju da se uključim u razmenu studenata dala mi je profesorka sa fakulteta u Belgorodu, a ja sam izabrala Srbiju i Niš“, kaže Ljubov Sokolova za „Niške vesti“.

U početku nije bilo lako, ali su joj kolege pritekle u pomoć. Oni su je, zajedno s profesorim­a, bodrili da nastavi, a u Nišu je pronašla i prijatelje. Sada, posle gotovo tri godine, dobro govori srpski i napreduje na studijama. Teško joj pada što porodicu, majku, sestru i dve sestričine, viđa samo putem Skajpa. Porodici piše duga pisma jer tako, dodaje, može najbolje da iskaže emocije.

„Nije mi bilo lako da napustim porodicu i dođem u nepoznatu zemlju, a posebno mi je teško palo to što ne govorim srpski. Kako je vreme odmicalo, polako sam se navikavala, učila za ispite, ali i jezik, pa je sad malo lakše. U međuvremen­u su na moj fakultet došla još

dva studenta iz Belgoroda i jedna studentkin­ja koja je na Filozofsko­m. Imam i mnogo prijatelja među studentima iz Srbije, kojima dugujem mnogo toga“, kaže ona.

U Niš je, kako kaže, stigla s jednim ciljem - da uzme diplomu i vrati se u Belgorod jer želi da opravda poverenje koje su joj ukazali na fakultetu, ali bi se njome ponosila i njena porodica.

„U početku sam želela da završim samo master u Nišu, ali sam onda upisala doktorske studije i sada sam na trećoj godini. Dobro mi ide, samo što imam malo problema s matematiko­m. Od svih tih jednačina me zaboli glava, ali onda stiže podrška kolega i profesora.

Oni su me sve vreme bodrili: ’Hajde, možeš ti to, još ovaj korak, Ljuba’. Kada budem uzela diplomu biću najponosni­ja na svetu, a moja majka još ponosnija“, kaže ona.

Leto je, kaže, provela radno. Između ostalog, volontiral­a je i na džez festivalu „Nišvil“. Osim što se bori sa zadacima, vodi ljutu borbu i sa srpskom kuhinjom. Dopadaju joj se naša jela i polako uči i da kuva.

„Ove godine sam napravila svoj prvi ajvar“, ponosno kaže Ljuba. „Želim da naučim da kuvam i ostala srpska jela, ali to ide polako“, dodaje ona.

Kad ne uči, lepa Sokolova uživa da sprema

srpska jela

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia