Alo!

U selu Cerovac ovca ojagnjila četvorke!

-

U selu Cerovac, u domaćinstv­u porodice Rmuš, ovca je ojagnjila četiri jagnjeta. Nesvakidaš­nji događaj obradovao je porodicu, ali i meštane sela. Sedmočlana porodica željno je iščekivala prinovu u stadu, a kada su ujutru ušli u tor da nahrane ovce, iznenadila su ih četiri mladunca, koja su na svet došla u toku noći.

„Kad smo ustali, videli smo da ih je četvoro, ovca ih je sve primila i podojila“, kažu Rmuši.

Dešavalo se da se ovce blizne ili na svet donesu tri jagnjeta, ali četvorki u stadima domaćina iz ovog sela nije bilo.

Porodica Rmuš živi na poljoprivr­ednom imanju u Cerovcu i obrađuje šest hektara zemlje. Njihovo stado je malo sa svega desetak ovaca.

„Do sada nam je ovca uvek jagnjila tri, a ovo je prvi put da je ojagnjila četiri jagnjeta. Zadržaćemo ih, da uvećamo stado“, kažu Rmuši za RT Kragujevac.

Poznato je da vinterberg ovca, koja se gaji u Šumadiji, a ima nemačko poreklo, daje tri potomka prilikom jagnjenja, ali se pokazalo da ukrštena sa domaćom rasom ostvaruje i četiri prinove.

Većina domaćinsta­va u šumadijski­m selima bavi se mešovitom poljoprivr­edom, pa tako i Rmuši imaju voćnjake, seju žitarice, uzgajaju krupnu stoku. U njihovim stajama su i tri steone junice, a prinove će im sve tri krave podariti do kraja godine. Kako kažu, ova će godina biti berićetna za njih jer osim četiri jagnjeta, od kojih su tri muška i jedna ženka, u stočnom blagu biće i teladi, što uvećava kapital ove poljoprivr­edne porodice.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia