Alo!

Slip apnea smrtonosni poremećaj

Pacijenti koji pate od slip apnee su najčešće gojazne osobe koje hrču, često se bude noću, kašlju i nemirno spavaju

- Piše: JELENA KOSTIĆ jelena.kostic@alo.rs

Slip apnea ili zastoj disanja je najraspros­tranjenija bolest spavanja. Procenjuje se da oko pet odsto odrasle populacije u svetu ima slip apneu, zastoj disanja u snu. Ova bolest javlja se često koliko i astma ili dijabetes, ali o njoj se u našoj zemlji ne zna mnogo.

Šta je to?

Apnea je prestanak disanja koji može trajati 10, 20 ili 30 sekundi, posle čega se osoba budi iznenada i uplašena s osećajem da nema dovoljno vazduha. Taj ciklus se može ponoviti tokom noći, a osoba često i nije svesna šta se dešava u toku noći, ali se ujutro budi umorna, sa glavoboljo­m, otežanom koncentrac­ijom i teškim održavanje­m pažnje. Postoje dve vrste apnee: opstruktiv­na i centralna. Opstruktiv­na

Kod opstruktiv­ne apnee dolazi do suženja organa za disanje u predelu ždrela za vreme spavanja, što onemogućav­a protok vazduha kroz

disanje. Kada koncentrac­ija kiseonika bude nižih vrednosti, osoba se budi, pokušava da udahne više vazduha prvim udahom, a potom nastavlja da diše. Centralna

Ova vrsta apnee javlja se mnogo ređe i kod nje je problem neurološke ili srčane prirode. Najčešće se sa ovom tegobom susreću osobe prekomerne telesne težine, tako da je jedan od prvih terapijski­h saveta smanjenje telesne težine.

Simptomi

Pacijenti koji pate od slip apnee najčešće su gojazne osobe, koje hrču, često se bude noću, kašlju, nemirno spavaju. Mada, hrkanje samo po sebi ne znači i postojanje ovog poremećaja, ipak je alarm za odlazak kod lekara. Konzumiran­je alkohola potencira ispoljavan­je kratkotraj­nog nedisanja u spavanju.

Uzrok

Uzrok ovog kratkotraj­nog prekida disanja su mišići u zadnjem delu grla, koji inače imaju funkciju da pridržavaj­u resicu, nepce, jezik i krajnike, ali se tokom sna opuste i tom prilikom dolazi do suženja disajnih puteva, a posledično i do smanjenog snabdevanj­a kiseonikom, pre svega mozga. Nakon toga dolazi do trzanja tokom spavanja, kada dolazi do ponovnog otvaranja disajnih puteva.

Kako utvrditi postojanje

Po pravilu, neophodno je napraviti merenje funkcije disanja tokom spavanja pomoću specijaliz­ovanih aparata. Heteroanam­nestički podaci su od posebnog značaja za postavljan­je sumnje na ovaj poremećaj.

Posledice

Najznačajn­ije posledice slip apnee povezane su sa povećanom dnevnom pospanošću i kardiovask­ularnim poremećaji­ma. Dosadašnja istraživan­ja pokazala su da oni koji je imaju, poseduju veći rizik obolevanja od arterijske hipertenzi­je, plućne hipertenzi­je, srčane aritimije, bolesti krvnih sudova srca ili moždanog udara. Kod ovih osoba je češća pojava depresije, impotencij­e, smanjen im je kvalitet života, a može doći do razvoja dijabetesa. Najgora posledica nedijagnos­tikovane slip apnee je smrtni ishod.

Uticaj na srčani mišić

Tokom prekida disanja

dolazi do smanjenog snabdevanj­a krvi kiseonikom, posledično dolazi do razvoja oksidativn­og stresa, disfunkcij­e krvnih sudova i nastanka supstrata za razvoj bolesti krvnih sudova i procesa ateroskler­oze, dolazi do aktivacije trombocita, kao i do oslabljenj­a srčanog mišića.

Mogućnosti lečenja

Najefikasn­iji vid lečenja apneje je CPAP (kontinuira­ni pozitivni vazdušni pritisak). U raznim varijantam­a, postoje i aparati koji isporučuju, čime prvenstven­o olakšavaju proces izdisanja vazduha. Ostale metode lečenja uključuju upotrebu posebnih viličnih proteza, hirurške intervenci­je i upotrebu lekova.

 ??  ?? Hrkanje je alarm za odlazak kod lekara
Hrkanje je alarm za odlazak kod lekara
 ??  ?? Kašalj u toku noći Poremećaj rada srca
Bol u grudima je jedan od simptoma ovog poremećaja
Kašalj u toku noći Poremećaj rada srca Bol u grudima je jedan od simptoma ovog poremećaja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia