Alo!

Nemci će smekšati posle Angele!

-

Dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodn­og instituta za bezbednost, u avgustu je za „Alo!” napisao opširnu analizu „Auf wiedersehe­n, Merkel“, i najavio politički zemljotres koji je u ponedeljak prodrmao Evropu. Reč je, naravno, o najavi nemačke kancelarke Angele Merkel da se nakon isteka mandata neće više kandidovat­i za tu funkciju, ali ni za bilo koju drugu političku poziciju. Dragaš je juče za „Alo!“kazao da od njenog odlaska Srbija može imati koristi. - Što se tiče spoljne politike Nemačke prema Srbiji, ne verujem da će se mnogo promeniti u periodu dok je kancelarka još na toj funkciji. Međutim, njen lični uticaj kao odlazećeg političara će svakako slabiti i neće imati odlučujuću ulogu za region i za nas. Benefit za nas može biti fleksibiln­iji odnos Nemačke prema kompromisn­om rešenju Beograda i Prištine, za koju se predsednik Vučić zalaže da bi zaštitio Srbe na Kosovu, njihov opstanak, njihovu imovinu i imovinu SPC - kaže Dragaš, pa nastavlja:

- Stav Angele Merkel je bio dosta tvrd, nije blagonaklo­no gledala na podelu Kosova, odnosno razgraniče­nje, već je insistiral­a da kosovski Albanci imaju svoju državu na celom Kosovu, a da Srbija ne dobije ništa. Iako se kancelarko­m Merkel ima veoma prijateljs­ki odnos, predsednik­a Vučića nije obeshrabri­o njen pomenuti čvrst stav o Kosovu, te nije popuštao u traženju rešenja koje će uvažiti i interese Srbije - kaže Dragaš. Ruski istoričar Georgij Engelhart za „Alo!“tvrdi da najavljeni odlazak Merkelove predstavlj­a blagovreme­no upozorenje.

- Isključuju se veliki potresi do kojih bi došlo u slučaju naglog povlačenja sa funkcije političara kalibra aktuelne kancelarke. Deklaracij­a Merkelove upravo daje svetskim, evropskim, pa i balkanskim liderima mnogo vremena i prostora da se prilagode za dolazeće promene u Berlinu - kazao je on i dodao da je odluka Merkelove uzrokovana kako njenim dugim stažom na čelu najmoćnije sile EU, tako i problemima CDU i njenih partnera na poslednjim izborima u Nemačkoj.

- Za sada je teško ukazati na bilo koji simptom promene nemačkog stava na Balkanu. Poslednja poseta poslanika CDU jasno je pokazala doslednost protivljen­ja Berlina svakoj korekciji granica u bivšoj Jugoslavij­i, te čvrst zahtev Beogradu za faktičko priznanje nezavisnog Kosova kao preduslov za primanje Srbiji u

EU. U međuvremen­u, mogućnost neke promene kursa Nemačke zavisi od revizije nasledstva Merkelove političkom klasom kako u „starim strankama“, tako i u novim faktorima u Berlinu - od Di Linke do AFD-A - naveo je ruski istoričar. D. R. - J. Đ.

 ??  ??
 ??  ?? „Alo!“odavno
najavio Angelin odlazak
„Alo!“odavno najavio Angelin odlazak

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia