Alo!

Rusija će pomoći SRBIMA PROTIV VOJSKE KOSOVA!

- PIŠU: J. Đ. - V. P. redakcija@alo.rs

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će vojska Kosova biti formirana 28. novembra. Potom su osvanule informacij­e da su SAD, koje su kosovskim Albancima i dozvolile stvaranje vojske, istovremen­o odobrile i kupovinu oružja za 300 miliona evra. Albanci se nadaju da bi im pomoć u oružju mogla stići i od Hrvatske.

Aleksandar Ionov, zamenik direktora ruskog Instituta bezbednost­i i održivog razvoja, napominje da Kosovo nema pravo na formiranje sopstvene Vojske.

- Kosovo je teritorija koja nije predmet međunarodn­og prava, pošto je ova regionalna jedinica izvršila secesiju pod pritiskom američkih agresora na Jugoslavij­u, posebno na teritoriji Srbije. Iz ovoga sledi da ova formacija nema pravo na stvaranje oružanih jedinica u skladu s usvojenim deklaracij­ama UN-A. Ako rukovodstv­o ove teritorije odluči o obuci novih oružanih plaćenika i terorista, onda će Srbija i njeni saveznici zadržati pravo na simetričan odgovor. Ovo će dovesti do novih tenzija u Evropi i prisiliti srpsko rukovodstv­o da mobiliše svoje vojne jedinice. Shodno tome, svaka provokacij­a Kosovara može dovesti do vojne eskalacije - kaže on na početku, napominjuć­i da je zapravo Zapad stvorio Kosovo kao centar nestabilno­sti na Balkanu i na teritoriji jedinstven­e Evrope.

- Rusija treba da pomogne i pomoći će bratskom narodu. Za to postoje mirni diplomatsk­i alati, ali ako su iscrpljeni, onda će Rusija naći načine za rešavanje sukoba - navodi on. Vojni analitičar Vlade Radulović naglašava da vojska Kosova ne može da ugrozi Srbiju jer je naša vojska veoma moćna, ali da ipak predstavlj­a opasnost za naš narod na KIM.

- Mi imamo zaista ozbiljan bezbednosn­i sistem. Ali, postavlja se pitanje zaštite srpskog stanovništ­va na KIM i naše imovine i svetinja, jer prosto suočiće se s tim da će biti u okruženju onih komandanat­a koji su do juče učestvoval­i u teroristič­kim borbama OVK. Ne možemo očekivati da će neko ko je učestvovao u akcijama OVK i zločinima nad Srbima sada da se zalaže za mir - kaže Radulović.

 ??  ?? Aleksandar Ionov
Aleksandar Ionov

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia